Meer mensen kopen online – reizen het populairst


Steeds meer mensen kopen online producten aan de hand van een smartphone of tablet. Ten opzichte van vorig jaar blijkt dat ruim 60% meer mensen online kopen. De belangrijkste online bestedingen vallen in het segment reizen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Thuiswinkel Markt Monitor 2011-2’, dat werd uitgevoerd door Blauw Research en GfK Retail & Technology. In de tweede helft van 2011 bestelden meer dan één miljoen mensen online een product of dienst via mobiele apparaten als smartphones.

Stijging
In 2011 besteedden nog 600.000 online consumenten hun geld aan de hand van een smartphone of mobiele apparaten. Ook toen was het reissegment verreweg het populairst. In het tweede deel van 2011 nam het aantal bestedingen via een smartphone doe met bijna 60%: ruim één miljoen Nederlandse consumenten hebben diensten of producten aangeschaft via een smartphone.

Reizen
Het meest in trek bij online consumenten zijn producten of diensten in de reisbranche. 3670 miljoen euro werd besteed aan reizen. Daarvan ging 2240 miljoen euro op aan pakketreizen en appartementen. De overige 1430 miljoen euro werd gespendeerd aan vliegtickets en overnachtingen in hotels.

Hoewel het reissegment verreweg het populairst blijft in het tweede deel van 2011, daalt de gemiddelde besteding per consument wel. In 2010 werd er 888 euro per persoon uitgegeven, in 2011 was dit nog 885 euro. Gemiddeld werd er 119 euro per bestelling gespendeerd in 2010, in 2011 was dit 115 euro. Gemiddeld is het bedrag dus met 4 euro teruggelopen.

Aankopen
Daarnaast werden er via apps op smartphones dvd’s, blue-rays, muziek, boeken, tijdschriften, kranten, kleding en schoenen besteld. Het reissegment staat op één en is verreweg het populairst. Ruim 70% van de online bestellingen werden thuis gedaan, de andere 30% werd onderweg geplaatst.

Groeimarkt
Volgens Durk Jan de Bruin van de vakjury Beste Mobiele Webwinkel tijdens de Thuiswinkel Awards 2012 wordt mobiel inkopen steeds belangrijker: “Mobiel is een enorme groeimarkt, daar moet je als ondernemer op inspelen”.

Reisverzekering
Wanneer de bestelling in het reissegment eenmaal geplaatst is, moet er nog een reisverzekering afgesloten worden. Ook dit kan gewoon online. U kunt het beste alle reisverzekeringen vergelijken om zelf een reisverzekering voor vertrek af te sluiten. Tegenwoordig verstrekken verschillende reisverzekeraars diverse apps waardoor het reizen nu nog gemakkelijker wordt. Deze apps zijn bruikbaar nadat de reisverzekering is afgesloten. Reisverzekeringen afsluiten via een app is momenteel nog niet mogelijk.

Door: Riccardo de Wit