Massaal boekingen herfstvakanties


Ook dit jaar gaan Nederlanders weer massaal op herfstvakantie. Ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders geven aan de komende herfstvakantie elders door te brengen. Het aantal boekingen voor de schoolvakantie is dan ook nauwelijks lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de ANVR-GfK-travelscan. Deze cijfers werden gepubliceerd in het Algemeen Dagblad.

Opvallend
Dat het aantal herfstvakanties nauwelijks lager is dan het aantal boekingen vorig jaar, is opvallend te noemen. Het aantal boekingen voor de zomervakantie daalde dit jaar met vijf procent in vergelijking met het jaar ervoor.

Toch ziet Judith Nijk, reisexpert van GfK, een lichte daling. ‘We kijken naar de boekingen bij de reisbureaus en touroperators en we zien een heel lichte daling van 0,6 procent.’. De reisexpert van GfK noemt de lichte daling echter niet verontrustend. ‘Een dergelijk lichte daling is heel goed. Kennelijk willen mensen in die periode zeker weten dat ze met elkaar weg kunnen’.

1,3 miljoen
Ongeveer zo’n 1,3 miljoen Nederlanders hebben dit jaar een boeking voor de zomervakantie gedaan. Ruim de helft van deze vakantiegangers beperkt de vakantie tot een kort uitje in eigenland. De andere helft gaat naar populaire zonbestemmingen zoals Turkije, Spanje en Frankrijk. Zij gaan voornamelijk met het vliegtuig naar deze bestemmingen.

Ook Duitsland blijft voor Nederlanders een aantrekkelijk vakantieland. Echter kiezen zij er dan voor om zelf met de auto naar het vakantiegebied af te reizen.

Verklaring
De ANVR kan echter de vrij lichte daling in het aantal boekingen voor de herfstvakantie niet verklaren, omdat tijdens de travelscan niet gekeken wordt naar motieven. Wel denkt de woordvoerster een oorzaak te kunnen aanwijzen. Het slechte weer zou de oorzaak kunnen zijn voor de massale boekingen naar zonbestemmingen. ‘We hebben veel regen gehad deze zomer, misschien dat mensen nu zekerheid willen en een vakantie naar de zon boeken’, zegt de woordvoerster.

Reisverzekering
Bij het boeken van een reis naar het buitenland, maar ook in het binnenland, doen reizigers er verstandig aan om een reisverzekering af te sluiten. Zo kunnen eventuele hoge kosten tijdens de vakantie voorkomen worden. De prijs van zorg is in het buitenland bijvoorbeeld fors duurder dan in Nederland.

Bij zonvakanties horen vaak ook watersporten. Voor deze watersporten moet een aparte dekking afgesloten worden. Vergelijk reisverzekeringen voor meer informatie.

Door: Riccardo de Wit