Lange rij voor kinderpaspoorten Zuidoost-Drenthe


Zoals voorspeld zijn de eerste lange wachtrijen voor de verplichte kinderpaspoorten een feit. Honderden ouders deden vorige week een aanvraag voor een paspoort of ID-kaart voor hun kinderen. Aanleiding voor de aanvragen is de Europese aangescherpte wet die vanaf 26 juni ingaat. Deze wet zegt dat kinderen alleen nog met hun eigen papieren naar het buitenland mogen reizen. Vanaf 26 juni is het reizen op het paspoort van de ouders niet langer meer geldig. Tot nu toe mochten kinderen tot 13 jaar nog bij hun ouders worden bijgeschreven op het paspoort.

Lange rijen
De overheid heeft al gewaarschuwd voor lange wachtrijen voor kinderpaspoorten. Wie graag tijdens de zomervakantie zonder zorgen met de kinderen op reis wil, had de kinderpaspoorten voor uiterlijk 1 mei aan moeten vragen. Alleen al in de gemeente Emmen zijn er 600 nieuwe aanvragen met betrekking tot het kinderpaspoort geweest. Daarmee is er een heuse run op de kinderpaspoorten ontstaan.

De afdeling burgerzaken in de gemeente Emmen was al voorbereid op het grote aantal aanvragen: zij bleven drie avonden achterelkaar langer open dan normaal gesproken het geval was. Soms liep de wachttijd voor het aanvragen van een kinderpaspoort in de gemeente Emmen op tot een uur. De extra avonden hadden effect: er werden ruim 400 extra kinderpaspoorten- of ID-kaarten aangevraagd.

Wetswijziging
De lange rijen zijn het gevolg van een Europese wetswijziging, ingaande op 26 juni. Tot op heden mochten kinderen onder de 13 jaar bijgeschreven worden op het paspoort van n van de ouders. Om het aantal ontvoeringen terug te dringen, moeten kinderen nu hun eigen paspoort of ID-kaart kunnen tonen. Wie zijn identificatiepapieren niet kan tonen, kan niet reizen naar het buitenland. De overheid heeft middels televisie- en radioreclames ouders aangespoord voor 1 mei een kinderpaspoort aan te vragen. Wie voor 1 mei zon kinderpaspoort aanvroeg, kreeg de garantie dat deze voor de zomervakantie af te halen zou zijn.

Minister
De minister van Binnenlandse Zaken, demissionair minister Spies had eerder al opnieuw brieven naar zon 600.000 ouders gestuurd die geen kinderpaspoort hadden aangevraagd. Daarin werd erop gewezen dat de wachtrijen behoorlijk kunnen oplopen, en dat zij voor 1 mei de kinderpaspoorten aan dienden te vragen om ervan verzekerd te zijn dat deze voor het begin van de zomervakantie geleverd konden worden.

Reisverzekering
Naast een geldig reisdocument is ook een reisverzekering bittere noodzaak. Sluit nu een reisverzekering af door reisverzekeringen te vergelijken.

Door: Dennis de Wit