Kortlopende reisverzekering vaker voordeliger


Nederlandse consumenten zijn waarschijnlijk goedkoper uit als zij een kortlopende reisverzekering afsluiten, in plaats van een doorlopende reisverzekering. Op dit moment heeft ruim drie kwart van de Nederlanders een reisverzekering afgesloten. Ruim 80 procent van de verzekerden heeft een doorlopende reisverzekering afgesloten.
 
Waarschijnlijk kunnen consumenten besparen op hun reisverzekering als zij overstappen naar een kortlopende reisverzekering. Dat zegt de voorlichtinstantie Wijzer in geldzaken van het Verbond van Verzekeraars.
 
Doorlopende reisverzekeringen
Een doorlopende reisverzekering kan wel voordeliger zijn, als de consument vaker in een jaar op vakantie gaat. Dat kan bijvoorbeeld bij meerdere vakanties, of een vakantie die langer dan drie weken duurt het geval zijn.
 
Een derde van de Nederlanders zegt een keer per jaar op vakantie te gaan. Zij hebben dan vaker een doorlopende dan een kortlopende reisverzekering, terwijl een kortlopende reisverzekering in dit geval voordeliger is. 74 procent van de ondervraagden heeft een doorlopende reisverzekering. 26 procent heeft een kortlopende reisverzekering.
 
Kortlopende reisverzekering
Vaak is een kortlopende reisverzekering voordeliger, omdat die alleen geldt voor een bepaalde vakantieperiode. Slechts 26 procent van de vakantiegangers heeft deze polis. De helft van de Nederlanders heeft naar een reisverzekering ook nog een annuleringsmodule afgesloten.
 
71 procent van de ondervraagden heeft een doorlopende annuleringsverzekering, terwijl de kans groot is dat er maar eens per jaar een vakantie hoeft te worden geannuleerd.
 
Dekkingen
Voor verzekerden zijn dekkingen op onvoorziene kosten zoals een ongeval of diefstal de belangrijkste reden om een reisverzekering te kiezen. Het verzekeren van bagage is een belangrijke tweede reden.
 
Ruim 75 procent neemt namelijk dure spullen zoals een smartphone mee op vakantie. Ook een fotocamera is met 70 procent nog steeds populair. De helft van de Nederlanders neemt een tablet mee, en een kwart van de Nederlanders neemt zelf de laptop mee.
 
Reisverzekering kiezen
Nederlanders hebben doorgaans een belangrijk motief om een annuleringsverzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld om kosten bij ziekte of overlijden van een vakantieganger of familielid te dekken.
 
Volgens het Verbond van Verzekeraars is het belangrijk om de juiste reisverzekering af te sluiten, om zo veel geld te besparen. Een manier om de juiste reisverzekering af te sluiten, is het vergelijken van reisverzekeringen. Op die manier krijgen consumenten inzicht in de voor- en nadelen van een bepaalde reisverzekering.
Door: Dennis de Wit