Jurofoon waarschuwt voor misverstanden reisverzekering


De Jurofoon, het digitale loket waar mensen terecht kunnen als zij juridische vragen hebben, waarschuwt consumenten voor problemen die zij kunnen krijgen met de zorgverzekeraar.
 
Zo zouden consumenten slecht op de hoogte zijn van wat de verzekeraar dekt en het verschil tussen een doorlopende en kortlopende reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering is bijvoorbeeld lang niet in alle gevallen het voordeligst.

Doorlopend of kortlopend
Een doorlopende reisverzekering is bijvoorbeeld pas na 17 vakantiedagen per jaar voordeliger dan de kortlopende reisverzekering. Het is wel gemakkelijker: de consument hoeft niet voor iedere vakantie nog een reisverzekering af te sluiten.
 
Wel bestaan er genoeg misverstanden over reisverzekeringen.

Europadekking
De meeste consumenten hebben moeite met de naam ‘Europadekking’, die veel reisverzekeraars hanteren.
 
Een Europadekking betekent een dekking voor reizen binnen Europa. Dat betekent niet alleen de landen binnen de EU-zone, maar alle landen die in het continent Europa liggen. En dan nog zijn er meer landen die onder de Europadekking vallen dan Europa rijk is. Zo vallen ook landen als Algerije, Egypte, Syrië en Tunesië onder de Europadekking.

Maximale reisduur
Ten tweede is er een maximale reisduur gebonden aan de dekking van de reis. Het is verstandig bij de reisverzekeraar te vragen hoe lang een reis maximaal mag duren, totdat de dekking verlopen is.
 
Door extra premie te betalen, is het bij sommige reisverzekeraars mogelijk een dekking af te sluiten voor een langere tijd. Na 17 dagen is het wel voordeliger een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Algemene voorwaarden
De Jurofoon waarschuwt consumenten ook altijd de algemene voorwaarden te lezen. In de voorwaarden staan zaken die de reisverzekering niet dekt. Bijvoorbeeld het onbeheerd laten van bagage of het niet doen van aangifte bij diefstal.
 
Daarnaast worden medische kosten niet vanuit de reisverzekering vergoed, als de reiziger geen zorgverzekering heeft afgesloten. Een zorgverzekering is voor iedere Nederlander verplicht, al zijn kinderen onder de 18 jaar gratis meeverzekerd.
 
Medische kosten
Die medische kosten worden vooral gedekt door de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar dekt alleen de kosten tegen dezelfde prijs als in Nederland. Behandelingen zijn in het buitenland vaak duurder, waardoor het handig is een reisverzekering af te sluiten. De reisverzekeraar dekt dan de rest van de medische kosten in het buitenland.
Door: Dennis de Wit