Helmcamera in schadelijst reisverzekering


Het wintersportseizoen is ten einde, en dus maken de reisverzekeraars in Nederland de schade weer op. Voor het eerst is de helmcamera doorgedrongen tot de top 10 van meest geclaimde items bij reisverzekering.

Ieder jaar maakt reisverzekering de Europeesche Verzekeringen de balans op over de meest geclaimde items bij reisverzekeraars. Net als voorgaande jaren staan de ski’s, zonnebrillen en smartphones weer hoog genoteerd in de lijst. Een opvallende nieuwkomer is de helmcamera, die meteen al een plekje in de top 10 heeft weten te veroveren.

Top 10

Vastleggen terwijl je skiet wordt steeds populairder, en daarmee zijn de helmcamera’s ook steeds meer in trek. Het afgelopen wintersportseizoen zijn er heel wat vakantiegangers met een helmcamera van de piste afgedaald. De helmcamera komt namelijk voor het eerst binnen in de top 10 van schadeclaims bij reisverzekeringen, en wordt genoteerd op nummer negen.

Net als voorgaande jaren scoren ski’s, zonnebrillen en smartphones weer hoog in de lijst. Het vaakst werden ski’s gedeclareerd bij de reisverzekeraar: 22 procent van de schadegevallen gaat over verlies, schade of diefstal van ski’s. Op twee staat de ski- of zonnebril met een percentage van 18 procent.

Dat smartphones en wintersport over het algemeen niet goed samen gaan, wordt wel bewezen doordat het op nummer drie in de top tien meest geclaimde voorwerpen bij de reisverzekering staat. Ruim 12 procent van alle claims gingen over smartphones.

Ook skikleding (8 procent van de schadeclaims) wordt weer vaak verloren, gestolen of vernield. Skikleding staat op vier in de lijst. De bril op sterkte is een goede vijfde. Dat een ongeluk in een klein hoekje zit, is bewezen door het aantal mensen dat een helm meeneemt op wintersportvakantie. Die staat op de nummer vijf in de top 10.

Opmerkelijk is het aantal schademeldingen over snowboards. Die zijn het afgelopen jaar een stuk minder vaak gedeclareerd ten opzichte van vorig jaar: slechts vier procent van alle schademeldingen gingen daar over. Op de overige plekken staan de helmcamera, de fotocamera en de skistokken.

Medische meldingen
Bij de reisverzekeraar kunnen niet alleen materiële schadeproblemen gedeclareerd worden. De reisverzekeraar vergoedt ook deels medische kosten, als deze niet gedekt worden door de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kent namelijk een buitenlanddekking vanuit de basisverzekering. Gipsvluchten vallen echter niet onder de zorgverzekering. Daarvoor moet de wintersporter een speciale reisverzekering afsluiten.

Het aantal claims over opgelopen hoofdletsel is het afgelopen jaar flink verminderd. Steeds meer wintersporters dragen namelijk uit veiligheidsoverwegingen een helm. Dat blijkt ook uit het feit dat een skihelm en de helmcamera steeds vaker bij de reisverzekeraar gedeclareerd wordt.

 

De Europeesche Verzekeringen bracht ook in kaart waar de meeste meldingen vandaan komen. Veruit de meeste meldingen kwamen dit jaar uit Oostenrijk, zo zegt SOS International. Dat is geen opmerkelijke ontwikkeling: Oostenrijk is onder Nederlanders één van de meest populaire winstersportgebieden.

Wie ondanks de sluiting van het wintersportseizoen toch nog op wintersport wil, doet er goed aan eerst reisverzekeringen te vergelijken.

Door: Dennis de Wit