Goedkoop op vakantie dankzij prijzenoorlog


In Nederland is er onder de verschillende touroperators in ons land een prijzenoorlog ontstaan. Het voordeel voor de consument: goedkoop last-minute een vakantie boeken. Maar er kleven ook nadelen aan: de touroperators hebben een zware tijd voor de boeg en lijden miljoenen euro’s verlies.

Dat concluderen de boekingssites en de Rabobank.

 
Groot aanbod, lage prijzen
Het aanbod is de afgelopen maanden flink toegenomen, en het boekingsgedrag van de consument veranderde mee. Zo weten steeds meer Nederlandse momenten dat reizen op het laatste moment goedkoper worden. Daardoor boekt de consument de reis steeds later.
 
Door de recessie letten vakantiegangers extra op de prijs. Daardoor is er een behoorlijke concurrentie gaande onder touroperators. De prijzen gaan daardoor flink omlaag.
 
Onverkochte capaciteit
De Nederlandse touroperators gaan met hun prijzen omlaag, omdat zij een plek in het vliegtuig al hebben ingekocht. Hetzelfde geldt voor een boeking bij een hotel. Daarom hebben de reisbedrijven liever alleen de kostprijs, dan dat zij met overcapaciteit blijven zitten.
 
Voornamelijk bij last-minute-aanbiedingen zijn touroperators druk bezig de laatste stoelen en bedden voordelig van de hand te doen. Als een reisaanbieder blijft zitten met de capaciteit, lijdt het bedrijf verlies. Daarom gaan de reizen voordelig weg. Bovendien mogen bedrijven de informatie van de klant houden. Daarmee kunnen bedrijven in de toekomst alsnog voordelige reisaanbiedingen doen. Volgens critici staat de reismarkt op het punt verzadigd te raken.
 
Slechte vooruitzichten
Dat boekingsbedrijven reizen voor een lage prijs aanbieden, is gunstig voor de consument. Toch is er ook een keerzijde: de touroperators staan er redelijk slecht door. De kwakkelende economie, het mooie weer in eigen land, en het Wereldkampioenschap voetbal zijn de belangrijkste oorzaken voor de slechte stand van zaken bij touroperators.
 
Het aantal mensen dat een reis boekte, lag in de eerste zes maanden 7,5 procent lager in vergelijking met vorig jaar. De hardste klappen vielen in de maand juni: toen was er een afname van 12 procent aan boekingen ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Dat blijkt uit onderzoek van de GfK Travelscan.

Reisverzekering
Nu de consument voordelig op vakantie kan, heeft hij geld over zichzelf in te dekken tegen onvoorziene kosten. Het is bij het boeken van een reis altijd verstandig een reisverzekering af te sluiten.
Door: Dennis de Wit