Gipsvluchten worden vaak niet vergoed


Wie op wintersport gaat, doet dat om te genieten van de sneeuw en de sfeer op de pistes. Maar dat is niet zonder gevaar: ruim 1000 Nederlanders komen ieder jaar terug met een gipsvlucht. Naast dat dit natuurlijk erg vervelend is vanwege de pijn en de ongemakken binnen de vakantie zelf, kan het ook een behoorlijk kostenplaatje opleveren. Want ook al heb je een reisverzekering, dat wil nog niet meteen zeggen dat je ook goed tegen de kosten van gipsvluchten verzekerd bent. Er zijn namelijk bij veel reisverzekeringen voorwaarden waar de medische noodzaak aan moet voldoen om vergoed te worden.

Reisverzekering
Alvorens je op wintersportvakantie gaat, ben je altijd een reisverzekering nodig. Met een reisverzekering ben je niet alleen verzekerd tegen de kosten van bijvoorbeeld een gipsvlucht als daar medische noodzaak toe is, maar je bent ook verzekerd tegen diefstal en schade aan je uitrusting.

Je kunt jezelf op twee manieren verzekeren: met een kortlopende en met een doorlopende reisverzekering. Als je eens of twee keer per jaar op wintersport gaat, is een kortlopende reisverzekering voldoende. Ga je meerdere keren per jaar op wintersport, dan is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Het verschil tussen de twee reisverzekeringen is dus niet de dekking, maar de duur en daarmee dus de hoogte van de premie. Doorgaans is een doorlopende reisverzekering vaak iets goedkoper.

Verkeerde tarieven
De reden dat gipsvluchten vaak niet vergoed worden, heeft niet te maken met een ontoereikende premie, of een verschil tussen de duur van de reisverzekering. Het probleem zijn de verschillen in tarieven tussen het land van herkomst en het land van bestemming. Veel reisverzekeringen dekken namelijk de tarieven die in Nederland gelden. Hulpverleners in bijvoorbeeld Oostenrijk kunnen veel hogere tarieven rekenen voor een behandeling aan een verwonding dan dat wij dat in Nederland gewoon zijn.

Het verschil tussen het tarief in Nederland en het daadwerkelijk te betalen bedrag kan daardoor enorm zijn. Het nare is daarbij dat het verschil tussen de gerekende tarieven op de klant verhaald kunnen worden. Bij een specifieke wintersportdekking worden deze verschillen vaak wel gedekt.

De juiste verzekering kiezen
De juiste verzekering kiezen is in dit geval dus bittere noodzaak. Ga daaromreisverzekering vergelijken voor de laagste premies en de juiste reisverzekering met wintersportdekking. Op deze manier voorkom je ongewenste kosten bij thuiskomst.

Door: Riccardo de Wit