Geen volledige dekking voor smartphone bij reisverzekering


Steeds meer Nederlanders nemen hun smartphone mee op vakantie. Foto’s maken van de omgeving of het thuiskamp laten weten hoe het is op vakantie zijn belangrijke redenen om de smartphone mee te nemen.

Als er iets gebeurt met een mobiele telefoon of smartphone, moet de vakantieganger aanspraak maken op de bagagedekking van zijn reisverzekering. In de praktijk kan dat nog wel eens tegenvallen: vaak kent de bagagedekking een maximale vergoeding. Dat betekent dat in veel gevallen de nieuwprijs van een smartphone veel hoger kan liggen dan de prijs die de reisverzekering uitkeert.

Onderzoek
Uit onderzoek van MoneyView is gebleken dat bij 70 procent van de onderzochte reisverzekeringen met een maximale vergoeding van onder de 300 euro wordt gerekend voor een nieuwe smartphone. Voor goedkope telefoons is deze prijs ruim voldoende, maar een fatsoenlijke smartphone van A-merken als Apple en Samsung kosten doorgaans veel meer dan de 300 euro die de reisverzekering biedt.

Daarom hebben reizigers rekening te houden met de maximumvergoedingen die de reisverzekeraar doet. Het is absoluut een factor bij het vergelijken van reisverzekeringen.


MoneyView is een bedrijf dat producten van banken, verzekeraars en adviseurs in kaart brengt, om aanbieders van deze producten op die manier beter te helpen met het kwalitatief aanbieden van producten.

Beperkte dekkingen
In principe geldt: hoe goedkoper de reisverzekering, hoe lager de dekkingen. Reisverzekeraars hebben verschillende varianten van de reisverzekering. Hoe minder premie de verzekerde betaalt, hoe lager de dekking voor dure spullen. Als de telefoon zoek of beschadigd raakt tijdens de vakantie, is de kans groot dat de verzekerde voor het uitgekeerde bedrag geen nieuwe telefoon kan kopen.

Daarnaast hebben de meeste reisverzekeraars een eigen risico. Dat eigen risico ligt vaak op dezelfde hoogte als de vergoeding voor de telefoon. Dat betekent dat de verzekerde eigenlijk niets vergoed krijgt. Wie een iets duurdere reisverzekering neemt (gemiddeld 1 euro per maand meer), krijgt een betere dekking op de telefoon en geen eigen risico.

Maximale vergoedingen
Bekijk bij het afsluiten van een reisverzekering eerst hoe de dekkingen van bepaalde producten in elkaar zitten. Vooral als de verzekerde een smartphone, tablet, duur horloge of overige prijzige bagage meeneemt is dit raadzaam. 

Door: Dennis de Wit