Geen annuleringsverzekering bij aanschaf vliegticket


Wanneer consumenten online een vlucht boeken, hoeven zijn daarbij niet verplicht een annuleringsverzekering af te sluiten op het ticket. Bijna standaard worden annuleringsverzekeringen automatisch meegenomen in de prijs van de boeking voor het land van bestemming. Dat is echter onrechtmatig: de consument moet zelf kunnen kiezen of hij of zij een dergelijke verzekering wil afsluiten. Bij sommige reisverzekeringen is de annuleringsverzekering een onderdeel van de premie.

Europees Hof
Het Europees Hof van Justitie, gevestigd in Luxemburg, oordeelde op donderdag 19 juli 2012 dat het handelen van de online boekingskantoren onterecht is. Volgens de Europese wetgeving moeten consumenten zelf mogen beslissen of zij wel of niet een verzekering af willen sluiten. Deze optie moet vrijblijvend zijn, en mag dus niet worden meegenomen in de kostprijs van het online ticket.

Het hof nam de zaak in behandeling nadat een Duitse reiziger een zaak aanspande tegen een online internetreisbureau. Zij verkochten de tickets alleen inclusief annuleringsverzekering. Daarbij was het niet mogelijk om een los kaartje zonder annuleringsverzekering aan te schaffen.

Dubbele premie
Veel reisverzekeraars bieden een optie om naast een reisverzekering ook een annuleringsverzekering af te sluiten. In sommige gevallen is een deel van de annuleringskosten al gedekt middels de basispremie. Andere verzekeraars geven een korting wanneer er naast een reisverzekering ook een annuleringsverzekering wordt afgesloten.

Wie online een reisticket boekt, betaalt dan een dubbele premie, wat volgens het Europees Hof niet noodzakelijk bevonden is.

Opt-in
Toch mogen reisaanbieders hun klanten wel een dergelijke verzekering blijven aanbieden, zolang zij deze niet automatisch doorberekenen aan de consument. Bij het online boeken van de vakantie moeten de reisorganisaties de klant zelf de keuze laten maken voor het afsluiten van een annuleringsdekking. Dit gaat middels het zogenoemde ‘opt-in’ systeem: reizigers mogen zelf de dekking aan- of uitvinken.

Ook aan de opt-infunctie op de verzekering heeft het Europees Hof van Justitie nog een extra eis gesteld. Reisaanbieders mogen het de klant niet onmogelijk maken om te voorkomen dat hij zich alsnog automatisch verzekert voor de annuleringskosten. De ‘opt-out’ moet deugdelijk zijn bij het online boeken van een reis.

Reisverzekering
Het afsluiten van een annuleringsdekking kan vaak gedaan worden bij het afsluiten van de reisverzekering. Met het afsluiten van beide verzekeringen kunnen reizigers zich indekken tegen de extra kosten die zich bij het eerder af moeten breken van een reis kunnen voordoen. Vergelijk reisverzekeringen om de goedkoopste reisverzekering af te sluiten.

Door: Dennis de Wit