Gadgets slecht verzekerd


Tegenwoordig nemen steeds meer Nederlanders op reis hun favoriete gadgets zoals de smartphone, tablet en laptop mee naar de plek van bestemming. Toch zijn deze gadgets bij de meeste reisverzekeringen niet volledig of slecht verzekerd. Als er schade ontstaat aan de apparatuur, is er meestal geen nieuwe variant voor het schadebedrag te krijgen. Gemiddeld betaalt 92% van alle reisverzekeraars geen volledige vergoeding na diefstal, schade of kwijtraken van de gadget.

Gadget kwijt
Wie op vakantie een smartphone kwijtraakt, krijgt een veel lagere vergoeding terug dan aanvankelijk gedacht werd. 92% van alle reisverzekeraars keert geen volledige vergoeding uit bij schade of diefstal van een smartphone. Bovendien werken 69% van de reisverzekeraars met een maximumbedrag van 300 euro.

Reisorganisaties
Uit onderzoek blijkt dat de reiziger echter nog slechter af is bij een reisorganisatie die in samenwerking met een reisverzekeraar direct een reisverzekering afsluit. De meeste reisorganisaties gaan in zee met de verzekeringen Mondial Assistance, Unigarant en de Europeesche. Uit onderzoek komt Unigarant het slechtste uit de bus met de gadgetstest. De verzekeraar vergoedt een maximumbedrag van 300 euro, ongeacht de nieuwwaarde van de gadget.

Ook bij Mondial en Europeesche wordt gewerkt met een maximumbedrag bij schade of kwijtraken van foto-, computer- of muziekapparatuur. Mondial Assistance werkt met een maximumschadebedrag van 500 euro. De Europeesche werkt ook met een schadebedrag,, maar die ligt een stuk hoger: 1500 euro.

Lagere premies
De premies zijn stukken lager bij reisverzekeringen die niet meteen in samenwerking met een reisorganisatie worden afgesloten. Wel kennen deze reisverzekeraars ook een maximale vergoeding. Vooral elektronische gadgets zoals een professionele fotocamera, Apple producten en tablets kosten meer dan 1000 euro. In dat geval moet de reiziger nog voorzichtiger zijn: de meeste reisverzekeraars werken met een maximale vergoeding. Toch verschilt deze maximale vergoeding behoorlijk per verzekeraar.

Maximale vergoeding
Zowel de premie als de maximale vergoeding kan per reisverzekering behoorlijk verschillen. Mondial Assistance werkt met een maximumbedrag van 500 euro, terwijl de Europeesche het drievoudige als maximumbedrag aanhoudt. Het reisverzekeringen vergelijken kan behoorlijk lonen en geeft inzichten van de verschillen in de premies. Bovendien kan er makkelijk vergeleken worden welke maximumbedragen de reisverzekeraars gebruiken voor het vergoeden van (schade aan) gadgets.

Daarnaast geven klanten een eigen beoordeling over de reisverzekering. De beste reisverzekering is niet altijd de goedkoopste reisverzekering. Daarom worden er prijs-kwaliteitscijfers weergegeven.

Door: Riccardo de Wit