Forse stijging last minutes


Het aantal lastminute boekingen in Nederland is in vergelijking met voorgaande jaren spectaculair gestegen. Meer dan vijf procent van alle Nederlanders heeft een lastminute geboekt om binnen één week naar het land van bestemming te vertrekken. Dat blijkt uit cijfers van reisorganisatie Neckermann, die zich baseert op de cijfers en het boekingsgedrag voor het einde van het zomerseizoen.

Drie redenen
Waarom Nederlanders steeds vaker lang wachten met het boeken van vakanties, en zich beperken tot lastminute is volgens Neckermann met drie redenen te verklaren.

Ten eerste heeft Nederland te kampen met een onzekere economische situatie. Daardoor houden reizigers hun geld langer vast. Ook het slechte zomerweer van afgelopen jaar zorgde ervoor dat mensen langer deden over het boeken van een lastminute. Ten derde werden veel potentiële reizigers verleid met scherpe aanbiedingen.

Dat leidde tot een record aan lastminute vakanties bij de reisoperator. Op het allerlaatste moment besloten ruim 12.000 mensen alsnog het regenachtige Nederland te verlaten.

Populair
Populaire vakantiebestemmingen bleven wederom de zonnige oorden: Turkije, Grielenland en Spanje. Wegens de economische problemen in Griekenland, deed dat land de toerisme in de uitverkoop met zeer lage prijzen. Ook Turkije gooide hoge ogen wegens de extra vluchtcapaciteit in Alanya.

Opmerkelijk is dat mensen kiezen voor de stunts met een goede prijs/kwaliteitsverhouding, die niet meteen de goedkoopste blijkt. Wel kiezen veel reizigers voor een reis met meer dan 30% korting. Gemiddeld kostte een vakantie zo’n zes tot zevenhonderd euro per persoon.

Reisverzekering afsluiten
Bij het boeken van lastminutes vergeten reizigers vaak een reisverzekering af te sluiten. Op vakantie zitten ongelukken in een klein hoekje, waarbij de kosten spectaculair kunnen zijn. Vergelijk reisverzekeringen en sluit er eentje af alvorens op vakantie te gaan.

Door: Dennis de Wit