Europese Unie versoepelt reizen tussen buurlanden


De Europese Unie (EU) heeft in akkoorden met buurlanden afgesproken dat het reizen tussen landen binnen de Europese Unie vergemakkelijkt moet worden. Ook Moldaviërs, Kaapverdiërs, Georgiërs en Armenen moeten met de vernieuwde Mobiliteitspartnerschappen gemakkelijker tussen hun buurlanden kunnen reizen. Marokkanen en Tunesiërs moeten nog even wachten: daar is de onderhandeling nog niet over afgerond. Ook landen als Egypte, Libië, Azerbeidzjan en Jordanië worden binnenkort aan de hernieuwde Mobiliteitspartnerschappen toegevoegd.

Seizoenswerk
De vergemakkelijkte reisregels moeten er voor zorgen dat seizoenswerk gemakkelijker kan plaatsvinden. Wel zijn daarover strenge afspraken gemaakt. De reiziger moet voor het doen van seizoenswerk eerst een visum aanvragen. Ook uitwisseling van studenten en arbeidskrachten vallen onder seizoenswerk.

Overeenkomsten
Bij het tot stand laten komen van de hernieuwde Mobiliteitspartnerschappen zijn er ook nieuwe overeenkomsten gesloten met betrekking tot het terugnemen van illegalen. Ook grensbewaking stond hoog op de agenda.

Grensbewaking
In augustus 2011 investeerde de Europese Unie nog 100 miljoen euro extra in grensbewaking. Dat maakte Eurocommissaris Cecilia Malmström in augustus vorig jaar bekend. Het geld voor extra grensbewaking ging vooral naar de Zuid-Europese lidstaten zoals Malta, Cyprus, Sicilië en Italië. Zij hebben veel last van illegale immigranten uit onder andere Noord-Afrika.

Circulaire migratie
Nederland is groot voorstander van de zogenoemde ‘circulaire migratie’. Daarmee wordt bedoeld dat immigranten kort in Nederland verblijven voor bijvoorbeeld seizoensarbeid, maar daarna weer terugkeren naar het land van herkomst.

Het land zet echter wel vraagtekens bij de hernieuwde Mobiliteitspartnerschappen. Toch doet het land volledig mee met de akkoorden die zijn gesloten tussen Kaapverdië, Armenië en Georgië.

Meer landen
Ook landen als Marokko, Tunesië en Azerbeidzjan worden binnenkort toegevoegd aan de hernieuwde Mobiliteitspartnerschappen. De Nederlandse regering heeft de wil al uitgesproken om ermee in te stemmen dat deze landen toegelaten worden. Ook Nederlanders moeten binnenkort gemakkelijker kunnen reizen tussen Moldavië, Kaapverdië, Georgië, Armenië, Marokko, Tunesië en Azerbeidzjan.

Reisverzekering
Wie binnenkort als seizoenarbeider naar één van deze landen gaat, doet er goed aan een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Bij een doorlopende reisverzekering mag de reiziger doorgaans 80 dagen aaneengesloten op reis zijn. Ook voor wie simpelweg op vakantie gaat deze zomer kan ervoor kiezen een reisverzekering af te sluiten. Wanneer de vakantie korter dan twee weken duurt, kan er gekozen worden voor een kortlopende reisverzekering.

Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van alle reisverzekeringen die een gunstige prijs rekenen voor een uitgebreide basisdekking.

Door: Riccardo de Wit