Europeanen reizen minder


Europezen reizen steeds minder vaak sinds de financiŽle crisis in 2008 zijn intrede deed. Het aantal zakenreizen daalde in vier jaar tijd met 11%. Het aantal vakantiegangers dat voor recreatie op reis gaat, blijft sinds 2008 gelijk. Dat is gebleken uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat, die 28 juni 2012 gepubliceerd werden. Voor de intrede van de financiŽle crisis was het aantal vakanties onder de Europeanen juist stevig gegroeid. Ook de duur van de reis neemt af.

Korter op reis
Tussen 2006 en 2008 nam het aantal reizen onder Europeanen toe. Sinds de intrede van de financiŽle crisis nam het aantal reizende Europeanen af. Ook de duur van de vakanties neemt gemiddeld iets af. Wel wordt er meer geld uitgegeven tijdens de vakantie. Opvallend: Nederlanders gaan vaker dan andere Europezen op vakantie en geven gemiddeld ook meer geld uit.

EU
Inwoners van de Europese Unie brachten nog 1 miljard vakanties door. 165 miljoen daarvan betroffe zakenreizen. Van deze ťťn miljard† vakanties gaan zijn 30 miljoen vakanties in handen van de Nederlandse vakantieganger. Gemiddeld gaat de Nederlander bovendien vaker op vakantie dan zijn mede-Europeaan. Europees gezien gaan Europeanen steeds minder vaak en minder lang op vakantie; Nederlanders gaan sinds 2008 juist steeds meer op vakantie.

Eigen land
Vorig jaar bracht minder dan helft van de Nederlandse reizigers de vakantie in eigen land door. Dat is lager dan het Europees gemiddelde, waar gemiddeld drie kwart van de Europezen de vakantie in eigen land doorbrachten. In vergelijking met 2004 is het aantal buitenlandse reizen van Nederlanders wel afgenomen: toen waren de buitenlandse reizen nog goed voor 62% van het totaal.

Voornamelijk Roemenen, Spanjaarden en Portugezen geven aan de vakantie in eigen land te vieren: meer dan 90% van de ondervraagden in deze landen doet dat.

Buitenland
Ook de inwoners van BelgiŽ en Luxemburg gaan het liefst op vakantie naar het buitenland. Slechts een kwart van alle Belgen blijft in eigen land voor de vakantie. In Luxemburg blijft maar een half procent in eigen land. Ook Slovenen gaan liever naar het buitenland dan zij in eigen land blijven: 44% van alle Slovenen brengt zijn vakantie door in het buitenland.

Reisverzekering
Voor reizen zowel binnen als buiten Europa is het een goede zaak om een reisverzekering af te sluiten. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van de laagste premies en de beste dekkingen.

Door: Riccardo de Wit