Eleos biedt psychiatrische patiŽnten vakanties aan


De gereformeerde ggz-instelling Eleos gaat in samenwerking met de christelijke organisatie Beter-uit Reizen vakanties aanbieden voor psychiatrische patiënten. Ook patiënten met psychosociale stoornissen mogen meereizen. Het initiatief werd genomen door Karen van Dalfsen, begeleidster bij woonvorm Eleos in Kampen. Voor haar is het niet in te denken dat deze doelgroepen niet gemakkelijk op vakantie kunnen. Daarom startte zij een eigen initiatief in samenwerking met Beter-uit Reizen.

Onbegrijpelijk
Voor Van Dalfsen is het onbegrijpelijk dat psychosociale en psychiatrische patiënten niet op reis kunnen. “Ik heb eerder reizen begeleid voor ggz-cliënten en vroeg me af of er belangstelling voor zou zijn om deze specifiek in christelijke kring aan te bieden.” Op basis van deze gedachtegang liet van Dalfsen een marktonderzoek uitvoeren.

Marktonderzoek
Uit het marktonderzoek bleek dat er inderdaad belangstelling was voor het idee van Van Dalfsen. Daarom klopte ze samen met haar werkgever aan bij Beter-uit reizen, die startte met het plannen van zowel binnenlandse als buitenlandse reizen voor deze doelgroepen. Hoewel het reizen voor deze doelgroepen nu toegankelijker gemaakt wordt, worden er nog wel voorwaarden gesteld aan de patiënten.

Zo mogen de patiënten niet in een crisis of zware behandeling zitten en moeten zij bovendien goed in een groep kunnen functioneren.

Begeleiding
Sommige patiënten van Van Dalfsen waren meer dan tien jaar niet meer op vakantie geweest. Het probleem is vaak de begeleiding, legt de begeleidster uit. “Zij vallen bij gewone groepsreizen vaak buiten de boot omdat ze net iets meer begeleiding nodig hebben. Of ze voelen zich een buitenbeentje doordat ze niet aan alle activiteiten kunnen deelnemen”. Om te zorgen dat alle patiënten ontspannen op reis kunnen, worden de reisdagen niet volgepland. Elke dag is er één activiteit. Wie meer activiteiten wil, kan aankloppen bij zijn begeleiding.

Vlekkeloos
De eerste reis van Van Dalfsen met beide groepen verliep naar eigen zeggen vlekkeloos. “Er was altijd één van de drie begeleiders zichtbaar aanwezig. We voerden geen therapeutische gesprekken, maar als mensen behoefte hadden om hun hart te luchten of iets te bespreken wat ze lastig vonden, was er iemand beschikbaar. Daarmee voorkom je dat er uiteindelijk de bom barst bij de patiënt”.

Meer initiatieven
Van Dalfsen hoopt op meer initiatieven onder begeleiders. Wel is het aangeraden om bij grote groepen een reisverzekering af te sluiten. Vergelijk reisverzekeringen alvorens zelf een dergelijk initiatief te starten.

Door: Dennis de Wit