Ebola slaat om zich toe in West-Afrika


Drie West-Afrikaanse landen zijn flink getroffen door de uitbraak van het Ebola-virus. Inmiddels zou de situatie zo ernstig zijn, dat de uitbraak van de ziekte niet meer in de hand te houden is, tenzij er middelen worden vrijgemaakt om het virus in te dammen.
 
Dat zegt Artsen Zonder Grenzen dit weekend. Reizigers worden aangeraden van tevoren voorzorgsmaatregelen te nemen. Ebola behoort tot één van de dodelijkste virussen ter wereld.

 
Geen medicijnen
Voor het Ebola-virus geldt dat er geen medicijnen tegen zijn. Daarmee is het Ebola-virus minstens net zo dodelijk als westerse ziekten. Reizigers kunnen geen vaccin halen bij de GGD, omdat er nog geen vaccin tegen het virus is.
 
Ebola is een zeer dodelijk virus: een kwart tot 90 procent van de besmette patiënten sterft binnen enkele weken, afhankelijk van welke tak het virus afkomstig is.
 
Regio’s
Artsen Zonder Grenzen waarschuwt dit weekend dat de situatie niet meer in de hand te houden. In het grensgebied tussen Liberia, Guinea en Sierra Leone vielen de afgelopen weken de meeste slachtoffers. In de regio Guekedou in Guinea zijn al meer dan 330 dodelijke slachtoffers gevallen.
 
Volgens de BBC is het voor het eerst dat er in de genoemde landen tegelijk uitbraken zijn van het zeer dodelijke virus.
 
Wereldgezondheidsorganisatie
De Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) helpt de landen om de uitbraak zoveel mogelijk tegen te kunnen gaan. Het Ebola-virus is een bekend virus in Afrika dat wel vaker om zich toeslaat. Patiënten die het virus oplopen krijgen doorgaans hoge koorts in- en uitwendige bloedingen, diarree en krijgen bovendien vaak neurologische problemen.
 
Het virus wordt verspreid van mens op dier: het virus komt oorspronkelijk van een bepaalde soort vleermuis die in West-Afrika veelvuldig voorkomt.
 
Reisadvies
Voorlopig is de situatie in West-Afrika ernstig, maar dat is nog geen reden voor de overheden om een negatief reisadvies uit te geven. Dat betekent dat in andere gebieden in West-Afrika de situatie nog redelijk veilig voor toeristen is. Reizigers die al een reis geboekt hebben naar de West-Afrikaanse regio’s, kunnen hun reis niet annuleren middels een annuleringsverzekering.
 
Omdat de overheden de reiziger niet afraden om naar de West-Afrikaanse landen gaan, zullen ook de reisverzekeringen de kosten voor het annuleren van de reis niet vergoeden. Wel is het verstandig een extra dekking tegen medische kosten af te sluiten. 
Door: Dennis de Wit