Ebola breekt uit in Oeganda


Reizigers die van plan zijn om binnenkort te reizen naar Uganda, wordt aangeraden om de berichten rondom het Oost-Afrikaanse land goed in de gaten te houden. Sinds eind juli heerst in Uganda een Ebola-uitbraak. Dat liet de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) 5 augustus 2012 weten. Momenteel zijn er 16 mensen overleden aan de Ebola-uitbraak. 176 personen die onlangs in aanraking zijn geweest met slachtoffers van Ebola zijn in quarantaine geplaatst.

Besmettelijk
De ziekte Ebola is een besmettelijke ziekte. Bovendien is er geen vaccin of behandeling tegen het Ebolavirus. De ziekte wordt bestempeld als ‘zeer ernstig’ en kan worden overgedragen van mens op mens door persoonlijk contact.

De ziekte veroorzaakt ernstige inwendige bloedingen. Het overlijdensrisico bij deze ziekte ligt zeer hoog: slachtoffers hebben een kans van 50 tot 90 procent om te overlijden aan deze ziekte.

Afzeggingen
De uitbraak van het Ebolavirus is schadelijk voor de toeristische industrie in Oeganda. Massaal zeggen vakantiegangers de reis naar het Oost-Afrikaanse land af, uit angst voor deze zeer besmettelijke ziekte. In Oeganda ligt het hoogseizoen in augustus. De toeristische industrie in het land noemt de timing van de uitbraak van deze ernstige ziekte dan ook ‘bijzonder ongelukkig’.

Annuleren
Het is raadzaam om te proberen voorlopig de reis naar het Afrikaanse land uit te stellen totdat de epidemie voorbij is. Houd bovendien ook de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. Zij geven adviezen over de stand van zaken in het land. Epidemieën worden over het algemeen niet vergoed vanuit het Calamiteitenfonds.

Ga alleen naar Oeganda als het dringend is, probeer anders de reis zo lang mogelijk ut te stellen. Wie zich in dit land bevind, kan de medische kosten voor de behandeling terugkrijgen via de reisverzekering. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van alle reisverzekeringen in Nederland.

Door: Riccardo de Wit