Dengue-uitbraak op Madeira


Reizigers die binnenkort naar het West-Afrikaanse vakantie-eiland Madeira willen reizen, moeten daarbij goed opletten op signalen van de dengue-ziekte. Momenteel heerst er een uitbraak van dengue in het Afrikaanse land. Binnen drie weken is het aantal patiënten dat dengue heeft opgelopen verdrievoudigd. Het aansluiten van een reisverzekering is voor deze reis aangeraden, omdat de kosten van de behandeling voor de ziekte behoorlijk op kan lopen.

Knokkelkoorts
Een ander woord voor dengue is knokkelkoorts. Op 24 oktober leden zo’n 400 patiënten aan dengue. Ruim een maand later is dat aantal opgelopen tot bijna 1400 gevallen. 669 patiënten kregen bevestigd dat zij inderdaad aan dengue lijden. De meeste personen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Reizigers in Europa die recent naar Madeira zijn geweest,  geven aan dat ook zij geleden hebben aan dengue.

Overbrenging
De ziekte wordt overgebracht middels de exotische denguemug. Deze mug lijdt aan een virus, wat een beet door een mug schadelijk maakt. Gemiddeld bedraagt de incubatietijd van dengue zo’ 3 tot 14 dagen. Patiënten voelen dan een milde koorts of hoofdpijn. Bovendien krijgen de meeste patiënten problemen met de spieren en gewrichten.

Maatregelen treffen
Het is dan ook aangeraden om maatregelen te nemen als je van plan bent binnenkort naar Madeira te reizen. Bij bijna alle drogisterijen in Nederland is het DEET-middel te koop. Dat middel heeft een sterke geur, waarbij de denguemug wordt uitgeroeid.

Ook het dragen van bedekkende kleding is goed om de ziekte te kunnen bestrijden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen negatief reisadvies afgegeven. In meer landen dan Madeira alleen komt de ziekte voor.

Reisverzekering

Door: Dennis de Wit