Dealsites met misleidende reclames’


Op ‘superdeal’ sites zoals Groupon en Zoover staat vaak misleidende of onjuiste informatie. Dat is de conclusie die de Consumentenbond trekt uit een onderzoek die zij zelf uitgevoerd hebben. Op veel van de deal-sites staan aanbiedingen voor reizen of uitstapjes tegen een lage prijs. Dat terwijl pas na bestelling er opeens veel extra kosten boven water komen. Op diverse internetfora zijn inmiddels klachten ingediend over verschillende superdeal-aanbieders.

Extra kosten
Veel superdeal-sites bieden goedkope reizen aan. Na bestelling van zo’n reis komen er vaak nog extra kosten boven water, zoals examenkosten voor een duikbrevet. Ook worden er veel citytrips goedkoop aangeboden, maar de ticket voor de vlucht ontbreekt. Dat zegt de Consumentenbond. Ook op veel internetfora worden er over dit soort situaties geklaagd.

De Consumentenbond onderzocht honderden online klachten. Zij deden onderzoek bij onder andere Groupon, Zoover en Sweetdeal. Bij alle drie de websites kwam de Consumentenbond advertenties tegen die niet volledig of onjuist waren. Sommige advertenties waren volgens de Bond zo onduidelijk, dat zij doorgespeeld worden naar de Consumentenautoriteit/

Groupon
Superdeal-site Groupon is zich echter van geen kwaad bewust. “Wij zetten in onze deals duidelijk wat erin zit. Als het alleen om overnachtingen gaat, is dat het aanbod. Wij zijn het dus niet eens met de beschuldiging dat wij klanten misleiden.”

Sweetdeal
Ook Wegener, het moederbedrijf van Sweetdeal, vindt de kritiek onterecht, en komen met een officiële verklaring. “Betrouwbaarheid van onze aanbiedingen en service zijn onze belangrijkste speerpunten en het klachtenpercentage bij onze organisatie in bijna nihil. Je mag natuurlijk een mening hebben over ons concept, maar misleiding is een zware beschuldiging”.

Zelf onderzoeken
Hoe terecht de klachten echt zijn, kan door de lezer zelf uitgezocht worden. Vrijdag 4 mei verschijnt de Consumentengids met hun bevindingen over de verschillende actiesites. In de Consumentengids zijn er naast conclusies ook tips gepubliceerd om kortingssites te omzeilen.

Zo is het verstandig de aanbieder te controleren. Het beste is om met een Nederlandse aanbieder afspraken te maken, omdat voor hen de Nederlandse wetgeving geldt.
Ook moeten de kleine lettertjes zorgvuldig doorgelezen worden. Zo kan het zijn dat administratieve kosten slechts vermeld staan in kleine lettertjes.

Reisverzekering
Wie dan overtuigd is dat hij echt de beste deal heeft gemaakt, moet er rekening mee houden dat een reisverzekering een goede optie is alvorens op reis te gaan. Met een reisverzekering kunnen eventuele ongemakken op reis voorkomen worden. Vergelijk reisverzekeringen voor de scherpste tarieven.

Door: Riccardo de Wit