Buitenlandse toeristen overnachten minder vaak in Nederland


Steeds minder lang blijven buitenlandse toeristen in ons land overnachten. Hoewel het aantal overnachtingen de afgelopen tijd in ons land gegroeid is, ligt Nederland achter in vergelijking met het aantal overnachtingen in andere Europese landen. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de centrale database van de Europese Unie. Het aantal overnachtingen in Nederland neemt wel toe, maar daar tegenover staat dat toeristen minder lang blijven slapen in ons land.

Marktaandeel
Daarmee komt het Nederlandse marktaandeel binnen Europa onder druk te staan, zegt het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Jaarlijks overnachten in Nederland bijna 28 miljoen buitenlandse toeristen. Daarmee presteert Nederland niet bijzonder slecht, maar behoort het ook niet tot de absolute toplanden in Europa.

Lichte toename
In Nederland is er sprake van een lichte toename van het aantal buitenlandse toeristen dat blijft overnachten in Nederland. In de afgelopen tien jaar nam het aantal overnachtingen toe met 1,37 miljoen overnachtingen.

Kleinere regio’s en landen zoals Sardinië, Letland, Wenen en Estland staan boven Nederland op de overnachtingsranglijst.

Kortere overnachtingen
“Het aantal gasten is in 10 jaar tijd met 18 procent gestegen. De overnachtingen stijgen minder hard. Dat betekent dat er meer mensen naar ons land komen, die wat korter blijven.”, legt een woordvoerder van het NBTC uit.

Wel zag het NBTC in de eerste 6 maanden van dit jaar een stijging van 5 procent in het aantal toeristen. Het aantal overnachtingen steeg minder hard met 3 procent. “De trend zet dus door”, concludeert een woordvoerster.

Dat in Nederland er minder kampeervakanties worden gehouden en meer mensen in een hotel verblijven worden als de grootste oorzaken voor de kortere overnachtingen beschouwd. Hotels zijn duurder, en dus blijven buitenlandse toeristen minder kort slapen.

Kansen
Het NBTC vindt dat Nederland zich beter moet profileren als vakantiebestemmingen. In overige vakantielanden doet e overheid er alles aan om meer overnachtingen aan te trekken, terwijl onze regering “een terugtredende houding” heeft.

Daarmee kan Nederland moeilijk concurreren met landen als Italië, Groot-Brittannië en buurland Duitsland. Het langst blijven toeristen slapen in Spanje.

Reisverzekeringen
Andersom trekken veel Nederlanders naar het buitenland en blijven zij daar relatief lang overnachten. Wie vakantieplannen heeft, doet er goed aan van tevoren een reisverzekering af te sluiten. Daarmee kunnen onvoorziene kosten voorkomen worden. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van de reispolissen in Nederland.

Door: Dennis de Wit