Binnenlandse Zaken ontraadt Mali


De reizen naar het Afrikaanse land Mali zijn door het Ministerie van Binnenlandse Zaken afgelopen week ontraden. In Bamako werd ís nachts tussen 21 en 22 maart een staatsgreep gepleegd. De vliegvelden en landsgrenzen op Mali zijn gesloten. Daarom is het reizen naar Mali niet mogelijk. Bovendien dreigt er een reŽel gevaar voor toeristen die toch besluiten naar Mali te gaan. Bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken is bekend dat benzinestations in handen zijn van militairen die achter de staatsgreep staan. Autoís worden op deze plekken ingevorderd door de militairen.

Reisadvies
Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft wel vaker een reisadvies uit. Een reisadvies is slechts een advies, en geen bindend middel. Het reisadvies is bedoeld om reizigers te waarschuwen of voor te bereiden op eventuele onveilige situaties die zich in een dergelijk land kunnen voordoen. Daarbij hoeft niet alleen gedacht te worden aan natuurrampen, maar ook politieke onrustigheid kan een reden zijn voor een negatief reisadvies

Opvolging
Het is niet verplicht om een dergelijk reisadvies op te volgen, het geeft slechts een indicatie van de situatie in het land. Het reisadvies is niet meer dan een aanbeveling. Wanneer de situatie verder verslechtert, kan het ministerie ervoor kiezen het reisadvies aan te passen.

Dekkingsbeperking
Tegenwoordig geeft het ministerie een reisadvies over een land, vroeger deed het Calamiteitenfonds dat. Zij ruilden het reisadvies in voor een dekkingsbeperking. Zij geven geen advies meer over de veiligheid in een land, maar kunnen wel iets betekenen voor het annuleren van de reis. Wanneer het Calamiteitenfonds geen dekkingsbeperking uitgeeft, wil dat niet automatisch zeggen dat het land dan veilig is.

Wanneer iemand er voor kiest om niet naar een land dat ontraad is te gaan, is dit kosteloos mogelijk. Vanaf 30 dagen voor vertrek kan er gekozen worden om toch niet naar de plaats van bestemming te gaan. Het Calamiteitenfonds geeft de mogelijkheid om de reis gratis te annuleren. Wie dat later doet, hoeft niet te rekenen op een bijdrage van het fonds.

Reisverzekering
De reisverzekering zal niet uitbetalen in het geval dat er toch iets gebeurt in dit land. Zij verwachten dat de verzekerde er alles aan doet om niet in gevaar te komen. Pas bij een negatief reisadvies zal de reisverzekering uitkeren.

Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van de goedkoopste reisverzekeringen. Op deze manier kan de klant beschermd worden tegen eventuele kosten die annulering bij een negatief reisadvies met zich mee brengt.

Door: Dennis de Wit