Beduidend minder wintsportboekingen


Het aantal geboekte wintersportvakantie, is in vergelijking met vorig jaar, beduidend minder. Vorig jaar werden er nog 555.000 wintersportvakanties geboekt, nu zijn dat er nog maar 505.000. Een afname van negen procent, constateert Frank Oostdam, de directeur van de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). Oorzaak van de terugloop van het aantal geboekte wintersportvakanties zijn het langer wachten met het boeken van vakanties en de treffende kabinetsplannen.

Minder wintersport boekingenGeen zorgen
Toch maakt de brancheorganisatie ANVR zich geen zorgen over de terugloop van het aantal geboekte wintersportvakanties. De laatste jaren is er volgens de ANVR een duidelijke trend te zien in het boekingsgedrag van Nederlandse vakantieganger. Steeds vaker boeken zij pas veel later, omdat zij onzeker zijn over hun financiële situatie.

Die onzekerheid wordt volgens de directeur van de ANVR nog eens versterkt door de kabinetsplannen van de VVD en de PvdA. Door de forse bezuinigingsplannen maken steeds meer mensen zich druk over de financiële situaties en de betaling van de vakantie.

Minder boekingen
Dat het aantal boekingen terug lijkt te lopen, is volgens de ANVR nog geen reden voor paniek. Het aantal boekingen zegt nog niet meteen dat er ook daadwerkelijk minder Nederlanders op wintersport gaan. Directe boekingen lopen niet via een touroperator, waar de informatie van afkomstig is.

Daarom zijn een grote hoeveelheid boekingen buiten beschouwing gelaten. Maar Oostdam verwacht niet dat het aantal boekingen zo hoog zal zijn als in 2011.

Eigen land
Bovendien kiezen steeds meer Nederlandse toeristen voor een vakantie in eigen land. Daarmee krijgen wintersportgebieden forse concurrentie van Nederland zelf.

In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal binnenlandse hotelvakanties al met bijna 10 procent naar ruim 1,8 miljoen binnenlandse hotelvakanties. Dat blijkt uit cijfers van het Continu Vakantie Onderzoek, dat werd uitgevoerd door NBTC-Nipo.

Bestemmingen
“Als deze groei doorzet, komt het aantal hotelvakanties in eigen land aan het eind van het jaar uit op een record van 4 miljoen”, zegt een woordvoerster van NBTC-NIPO Research.

Een derde van alle binnenlandse hotelvakanties wordt in de grote stad doorgebracht. Voornamelijk het Limburgse Maastricht en politiek Den Haag trekken ieder jaar veel bekijks. Daarnaast krijgen wintersportgebieden meer concurrentie van bos- en heidegebieden aan de kust.

Reisverzekering
Wie toch op wintersport gaat, doet er goed aan om een reisverzekering met wintersportdekking af te sluiten. Vergelijk reisverzekeringen om nu zelf een reisverzekering af te sluiten en fors te besparen op de premie.

Door: Riccardo de Wit