Bedenktijd bij online boeken ontbreekt


Bij het online boeken van reizen, ontbreekt de wettelijke bedenktijd. Dat schrijft de Gelderlander. Wanneer de reis eenmaal geboekt is, kan deze niet geannuleerd worden. Het ontbreken van de bedenktijd is niet alleen merkbaar bij online boeken, maar ook wie een boeking bij het reisbureau doet heeft geen recht op bedenktijd. Deze bedenktijd is voor internetboekingen officieel wel verplicht. Bedenktijd houdt in dat de consument zonder opgaaf van reden binnen zeven dagen af mag zien van de koop. Dat is in het geval van het boeken van een reisticket niet het geval.

Boeken
Bij het boeken van reizen ontbreekt de bedenktijd voor reizigers. Normaalgesproken kan er bij internetaankopen binnen zeven dagen afgezien worden van de aankoop. Voor het boeken van vakanties en vliegtickets gaat dat echter niet op, legt Mirjam Dresmé van de ANVR uit. “Hierbij zijn vaak verschillende toeleveranciers betrokken. Direct na de boeking worden achter de schermen allerlei zaken geregeld: de hotelkamer wordt gereserveerd, de vliegtuigstoelen vastgelegd, enzovoorts. Het is heel lastig om dat allemaal weer terug te draaien”.

PvdA
Vorig jaar nog maakten de PvdA-Kamerleden Martijn van Dam en Sharon Dijksma zich nog hard voor een bedenktijd bij het online boeken van reizen en vliegtickets. Daar zag minister Maxime Verhagen geen brood in; consumenten moeten volgens hem een eigen verantwoordelijkheid nemen wanneer zij overeenkomsten aangaan.

Voorwaarden
Veel reisbureaus zijn aangesloten bij de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen, kortweg de ANVR. Wie bij een dergelijk reisbureau een boeking doet, gaat automatisch akkoord met de voorwaarden. In deze voorwaarden staan bijvoorbeeld ook de hoogte van de boete die het reisbureau op mag leggen wanneer er opeens van de reis wordt afgezien. Bij annulering tot de 42e dag raakt de reiziger overigens alleen zijn aanbetaling kwijt.

Niet alle reisorganisaties werken met de voorwaarden van de ANVR. Dat is bijvoorbeeld niet het geval bij luchtvaartmaatschappijen. Daar dienen reizigers rekening te houden met de eigen voorwaarden die een reisorganisatie gesteld heeft. Vaak is de reiziger bij het annuleren van de reis bij dergelijke reisorganisaties het volledige bedrag kwijt.

Beschermen tegen kosten
Wie zichzelf wil beschermen tegen het maken van hoge kosten vanwege het annuleren van een reis, kan overwegen om een annuleringsverzekering af te sluiten. Echter keert deze alleen uit bij bijzondere gebeurtenissen, zoals plotselinge werkloosheid.
Vergelijk reisverzekeringen voor de laagste premies en beste voorwaarden.

Door: Riccardo de Wit