Bagage en internet stressfactoren zakelijke reiziger


Het zoekraken van bagage en het ontbreken van een voldoende werkende internetverbinding zijn de belangrijkste oorzaken voor een stressvolle reis onder zakenreizigers. De lange afstandsvluchten en de vertragingen die dreigen op luchthavens zijn ook vaak genoemde oorzaken voor stress. Dat zijn de resultaten van het onderzoek van Carlson Wagonlit Travel (CWT) onder ruim 6.000 respondenten.

Factoren
De vaakst genoemde factoren voor een stressvolle reis zijn het zoekraken van bagage en het niet voldoende werken van het internet. In hoofdlijnen zijn de genoemde problemen verdeeld over tijdsverlies, onvoorziene gebeurtenissen en routinebrekers.

Voornamelijk oudere zakelijke reizigers hebben veel te kampen met stress. Hoe hoger de functie binnen een bedrijf, hoe vaker zakelijke reizigers aangeven te kampen te hebben met stress. Bovendien hebben vrouwelijke zakenreizigers vaker last van stress dan hun mannelijke collega’s.

Travel Stress Index
Dat is af te lezen in het door CWT ontwikkelde ‘Travel Stress Index’. Deze index brengt de stress van werknemers door het vele reizen in kaart. Daarmee kunnen bedrijven geholpen worden om het risico op stress en burn-outs zoveel mogelijk te beperken.

Door deze gegevens in kaart te brengen, kunnen bedrijven in de toekomst hun reisbeleid hierop aanpakken. “Het zal bedrijven verder in staat stellen om een optimaal reispatroon te ontwikkelen en daarmee het beste uit hun medewerkers te halen”, zegt Freek Jansen van Carlson Wagonlit Travel.

Reisverzekering
Ook voor zakelijke reizigers geldt dat vanuit bedrijven een reisverzekering kan worden afgesloten alvorens op reis te gaan. Het zoekraken of beschadiging van bagage kan een kostbare bedoening worden.

Door de reis zo goed mogelijk van tevoren voor te bereiden, kan de stress tijdens het zakenreizen verminderd worden.

Daarom is het vergelijken van reisverzekeringen ook voor zakelijke reizigers ten zeerste aangeraden.

Door: Riccardo de Wit