Annuleringsverzekeringen ook geldig bij vertragingen


Wat veel mensen vaak wel weten is dat wanneer de reiziger onverwachts naar huis moet, de annuleringsverzekering wel uitkeert. Ook weten veel reizigers dat bij overlijden van familieleden dat de annuleringsverzekering deze situaties wel dekt. Wat veel reizigers niet weten, is dat vertragingen buiten de schuld van de reiziger om ook gedekt worden door de annuleringsverzekering. Daarop wijst vergelijkingssite Independer. Volgens de vergelijkingssite hebben reizigers meer rechten bij hun annuleringsverzekering dan zij zelf in eerste instantie weten.

Annuleringsverzekering
Wanneer een reiziger een fikse vertraging oploopt buiten zijn eigen schuld om, heeft de reiziger recht op een vergoeding uit de annuleringsverzekering.
Onder een fikse vertraging rekenen de meeste annuleringsverzekeringen een vertraging van 8 uur of meer. De vergoeding geldt bij vertrek uit het thuisland en bij aankomst van de bestemming. Ook vertrekken vanaf een vliegveld binnen een straal van 100 kilometer van de Nederlandse grens worden meegeteld als vertrek uit Nederland.

Vergoeding
Hoe hoog de vergoeding van de annuleringsverzekering is bij vertraging, is afhankelijk van de reissom per dag. De totale kosten van de reis moeten gedeeld worden door het aantal dagen dat de reiziger op vakantie zou gaan. Bij sommige reis- en annuleringsverzekeringen wordt ook de hoogte van de maandelijkse premie nog meegenomen in de hoogte van de uitkering. Vertragingen tussen acht en twintig uur gelden als één misgelopen reisdag. Vanaf dat moment tellen iedere volgende 12 uren als één extra misgelopen reisdag.

Vergelijken
Er bestaat geen standaard dekking voor vertraging, omdat deze voor iedere reiziger verschillend is. Ook de dekking zelf verschilt per reisverzekering vanwege de verschillende polisvoorwaarden. Wie van plan is binnenkort op reis te gaan, kan er voor kiezen om een reisverzekering af te sluiten. Alvorens af te sluiten, is het verstandig reisverzekeringen te vergelijken.

Door: Riccardo de Wit