Alarmcentrale ANWB behandelt recordaantal aanvragen


Nog nooit was het zo druk op de ANWB Alarmcentrale dan in de maand juli 2012. In één week tijd maakten maar liefst zesduizend automobilisten uit verschillende vakantielanden gebruik van de Alarmcentrale van de ANWB. In 2009 werd het vorige record gevestigd: toen vroegen nog 5750 mensen om hulp via de Alarmcentrale. Met name in landen dichtbij huis kwamen mensen met autopech te zitten.

Dichtbij huis
Vooral in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk hadden verzekerden van de ANWB problemen met hun auto of een ander reisprobleem. Voornamelijk start-, koel- en koppelingsproblemen kwamen in deze landen voor. In vergelijking met voorgaande jaren blijken dit jaar automobilisten in Spanje en Marokko minder autoproblemen te hebben.

Daar is echter een logische verklaring voor: Marokkaanse Nederlanders kiezen volgens de ANWB steeds vaker voor het vliegtuig als vervoersmiddel. Daarnaast is het deze maand ramadan, waardoor veel Marokkaanse moslims in Nederland blijven.

Zomers
Door het zomerse weerklimaat van de afgelopen weken ontving de ANWB ruim 75 duizend telefoontjes. Het drukst hadden de medewerkers van de Alarmcentrale het op maandag 23 juli: toen kwamen er ruim elfduizend telefoontjes binnen. Met name het mooie zomerweer in Nederland zorgde voor topdrukte op de Nederlandse snelwegen.

In Spanje woeden regelmatig bosbranden, waardoor meer reizigers informatie vragen van de ANWB. Ook voor de komende weken verwacht de ANWB het nog behoorlijk druk te krijgen. Voornamelijk in Frankrijk lopen de wachttijden in de files weer op: over twee weken keren de meeste Nederlandse reizigers weer terug naar huis.

Files vermijden
Om files zoveel mogelijk te vermijden, gaan reizigers vaker doordeweeks naar de plek van bestemming. Dat zegt de ANWB. Op deze manier probeert de Nederlandse reiziger de drukte op snelwegen te vermijden. Voornamelijk in Lyon, Barcelona en München merken centrales van de ANWB dat meer reizigers doordeweeks naar hun plek van bestemming gaan.

Reisverzekering afsluiten
Wanneer er een reisverzekering bij de ANWB afgesloten wordt, mogen verzekerden bellen naar de Alarmcentrale. Deze Alarmcentrale staat vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week klaar voor vragen van verzekerden met een autoverzekering of (doorlopende) reisverzekering. Ook andere verzekeraars hebben een dergelijke alarmcentrale, waardoor verzekerden altijd snel weer verder kunnen met hun vakantie.

Op vakantie kunnen snel hoge kosten voorkomen, waar van tevoren niet op gerekend is. Door een reisverzekering af te sluiten kan men zich dekken tegen deze kosten. Vergelijk reisverzekeringen voor een overzicht van alle reisverzekeraars.

Door: Riccardo de Wit