Zuidwest-Friesland strijdt tegen inbraakgolf


Verschillende plaatsen in Zuidwest-Friesland  gaan samenwerken met de politie om het snel oplopende aantal inbraken in de gemeente te stoppen. De plaatsen De Friese Meren, Súdwest-Fryslân en Littenseradiel hebben al sinds 2012 te maken met een inbraakgolf. Nu moet een speciaal team ‘Inbraken’ daar samen met de politie een halt aan toeroepen.

Een derde
Al sinds 2012 loopt het aantal inbraken uit woningen en bedrijfspanden in de regio snel op. Afgelopen jaar nam het aantal inbraken zelfs met een derde toe. De voorlopige cijfers over 2014 zijn ook al niet al te rooskleurig. Over de eerste vier maanden van dit jaar noteerde politie alleen nog maar in de plaats De Friese Meren al 59 inbraken. Dat zijn er al twintig meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. Dat terwijl het landelijk gemiddelde juist daalt.

Daarom ziet de politie alle reden om samen met de zuidwestelijke gemeenten de koppen bij elkaar te steken. Er komt nu een gezamenlijk plan van aanpak om de golf van inbraken te doorbreken.

Voorkomen en aanpakken
Het gebied is nogal groot, dus vraagt het team Inbraken eerst meer aandacht voor het voorkomen van inbraak. De inwoners moeten zelf maatregelen nemen om inbrekers te ontmoedigen. Zo moeten de Friezen bewust worden van het belang van goed hang- en sluitwerk. Ze moeten zich ook realiseren dat waardevolle goederen veiliger zijn als ze uit het zicht zijn.

De werkgroep vraagt om alertheid en verdachte situaties direct te melden. De politie zal dan direct optreden. Het nummer 112 is beschikbaar om verdachte situaties te melden.

Sint Nicolaasga
Ook Sint Nicolaasga had wekenlang te maken met inbraken. De inwoners troffen toen zelf maatregelen, nadat twee jaar terug het aantal inbraken explosief steeg. Daarop stelde de Friese plaats een burgerwacht in, die ’s nachts een ronde door het dorp maakte. Doordat het gebied vlakbij een snelweg lag, was het aantrekkelijk gebied om in te breken. Vooral hit-and-runacties werden vaak uitgevoerd.
Door: Riccardo de Wit