Zo voorkomt men een woninginbraak


Voor de meeste mensen is een inbraak dichterbij dan gedacht. In 2011 kwamen er nog zo’n negentigduizend woninginbraken voor. De verwachting is dat het aantal woninginbraken aan het eind van 2012 nog hoger ligt. Helemaal als de donkere dagen weer voor deur staan, is het handig om maatregelen tegen inbraken te nemen.

Zo voorkomt u een woninginbraak Sociale media
De eerste tip: pas op met sociale media. Anno 2012 hebben we de drang om alles online te moeten zetten wat we doen en waar we zijn. Inbrekers lezen mee. 80% van de inbrekers gaat eerst op zoek op het internet voordat ze op pad gaan. Schrijf daarom nooit online waar je je bevindt, dat je op vakantie gaat, of wat je deze week gekocht hebt. Zet bovendien de locatiefunctie voor Twitter en Facebook op je smartphone uit.

Een inbraak voorkomen hoeft niet moeilijk te zijn
Het klinkt zo simpel, maar het voorkomen van een inbraak begint al bij het op slot doen van de deur. Doe vóór het boodschappen doen de voor- en achterdeur op slot. Ook overdag, bij daglicht, zijn inbrekers actief. Vooral in de kleine momenten van afwezigheid is het bijzonder verleidelijk voor de inbreker om zijn slag te slaan.

’s Avonds de gordijnen sluiten is ook een goede tip. Zo kunnen criminelen niet zien wat voor buit er te halen valt. Goede sloten, dievenklemmen en anti-inbraakstrips op de ramen en deuren houden de meeste inbrekers wel buiten. Mochten inbrekers ondanks dit alles tóch binnenkomen, zorg er dan voor dat de waardevolste spullen in een kluis opgeborgen zijn.

De donkere dagen
De maanden november, december en januari zijn de favoriete maanden van inbrekers. Het is immers weer eerder donker en de dagen worden korter. Zorg daarom rond het huis voor een goede lamp met een bewegingssensor. Laat wat lampen aan als je niet thuis bent.

De overburen
Tijdens de vakanties letten dieven extra goed op. Vraag daarom aan de (over)buren om de post uit het zicht te leggen en een oogje in het zeil te houden. Zij hebben immers het beste zicht op de woning.

Foto’s
Maak foto’s van kostbare bezittingen, zoals sieraden en kunst. Daarnaast is een back-up van digitale bestanden een goed idee. Een inbraak zit in een klein hoekje.

Ook een goede verzekering is absoluut noodzakelijk.

Wie zeker wil zijn van een goede, voordelige inboedelverzekering, doet er verstandig aan om de verschillende inboedelverzekeringen te vergelijken.

Door: Riccardo de Wit