Weer minder inbraken in Nederland


Nederland kreeg in de eerste helft van dit jaar weer minder te maken met inbraak. Het aantal inbraken daalde opnieuw. In vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar lag het aantal inbraken maar liefst met 15 procent lager. De laatste jaren ziet ons land een dalende trend. 

Goed op weg
Vorig jaar daalde het aantal inbraken ook al. In 2013 met ‘slechts’ vijf procent. Dat houdt in de praktijk in dat er 6700 keer minder is ingebroken. Dat blijkt allemaal uit cijfers van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Volgens minister Ivo Opstelten is ons land goed op weg om de doelstelling te behalen. Hij doelt dan vooral op de doelstelling die hij zichzelf heeft gesteld voor 2017. Over drie jaar moet het aantal inbraken met maar liefst een derde zijn gedaald ten opzichte van 2012. Er waren in 2012 91.500 inbraken, dus er is nog een lange weg te gaan de komende jaren.

Inboedelverzekering
Wie een inboedelverzekering afsluit, is ook verzekerd tegen diefstal. Zodra er spullen worden gestolen, krijgt de verzekerde die dus vergoed. Zodra er is ingebroken, is het verstandig om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de politie en aan de verzekeraar door te geven dat er is ingebroken.

De schade moet dan zo snel mogelijk worden afgehandeld. In het beste geval neemt de verzekerde zelf ook maatregelen om inbraak te voorkomen. Dat begint al door niet te Tweeten of op Facebook te plaatsen dat het huis onbewaakt is, omdat de verzekerde op vakantie gaat.

Korting krijgen
Ga zelf aan de slag met het beveiligen van de woning en kom en aanmerking voor een Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dan voldoet het huis aan voorwaarden als: ‘sluit ramen en deuren goed af’ en ‘haal goede sloten en huis’. Het keurmerk zorgt niet alleen voor een gevoel van veiligheid, maar kan ook zorgen voor een fikse korting op de inboedelverzekering. Hoewel verzekeraars de laatste tijd niet meer zo happig zijn op het geven van korting.
Door: Riccardo de Wit