?Universiteit Utrecht: ‘Brandstichting vooral uit wraak’


Criminelen die brandstichten doen dat vooral uit wraak en woede. Zij hebben vaak psychische problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. De universiteit onderzocht 100 strafzaken van brandstichters en interviewde talloze deskundigen van de recherche en hulpverlening.

‘Brandstichters onder vuur’
Brandstichters kampen volgens het onderzoek ‘Brandstichters onder vuur’  vaak met psychische problemen. Daarvoor werden ze dan ook behandeld, maar zonder gewenst resultaat. Maar zelden stellen professionals daadwerkelijk de diagnose ‘pyromanie’. Wel stellen hulpverleners vaak vast dat brandstichters problemen met sociale vaardigheden hebben.

Er komen uit het onderzoek vijf typen brandstichtingen naar voren: brandstichting door vandalen, gestoorde brandstichting, brandstichting als een relatiedelict, de opportunistische brandstichting en de brandstichting uit verlangen naar vuur of brand. Volgens de Universiteit Utrecht zou er voor ieder type brandstichting een eigen aanpak in de opsporing, het strafproces, de hulpverlening, de nazorg en de preventie moeten zijn.

Tactisch opsporingsonderzoek
Interessant om te weten, maar waar is het onderzoek nu eigenlijk goed voor? Volgens de universiteit kunnen de gevonden resultaten bijdragen aan tactisch opsporingsonderzoek. Op basis van de kenmerken van het plaats delict en de brandstichting zelf en andere aanknopingspunten kan de politie makkelijker de dader vinden.

Volgens de onderzoekers kunnen brandonderzoekers van de politie en de brandweer beter met elkaar samenwerken dankzij het onderzoek. De onderzoekers stellen dat zaken van brandstichting meer aandacht verdienen. Nu loopt vooral onderzoek van eenmalige brandstichtingen vaak dood.

Altijd onderzoeken
De universiteit van Utrecht vindt dat de brandweer en de politie altijd brandonderzoek moeten uitvoeren. Met name als de oorzaak onbekend is. Het onderzoek geeft volgens de onderzoekers precies aan welke verdachte wat voor soort branden sticht en waarom de brandstichter die branden aansteekt. Daarnaast geeft het rapport in de reeks Politiewetenschap van het Programma Politie en Wetenschap ook aan hoe professionals om moeten gaan met brandstichters.
Door: Riccardo de Wit