Top tien steden met meeste inbraken bekend


De top tien met de steden waar het vaakst wordt ingebroken, is bekend. Onder anderen Ede staat in de top tien. Slechtst in 8 grote steden zijn meer inbraken dan in Ede. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor Gemeenten. De atlas vergelijkt de 50 grootste gemeenten op 50 punten.

Inbraakstad Maastricht

Wie in Maastricht woont, kan maar beter goede sloten en een dekkende inboedelverzekering hebben. Maastricht staat namelijk op plek vijftig van de veiligste steden. De meeste inbraken per 1000 woningen vinden in het zuiden van ons land plaatst. In 2012 was Maastricht ook al de stad met de meeste inbraken.

Emmen is daarentegen de veiligste stad op het gebied van inbraak. Per jaar komen daar het minst vaak inbraken voor. De Atlas voor Gemeenten gebruikte de cijfers van de jaren 2010 en 2012 als basis om tot de top vijftig te komen.

Gelderse inbraken
Gelderland is de provincie waar per saldo het meest wordt ingebroken. In Ede zijn gemiddeld meer inbraken dan in Arnhem. De stad Nijmegen doet het daarentegen slechter dan Ede; op 3 steden na heeft die stad de meeste inbraken.

Overigens is Ede niet de onveiligste plek van Nederland. Over het algemeen scoort de stad prima op het gebied van veiligheid. Op het gebied van geweld, vernielen en straatroven valt het allemaal wel mee. Dan is Ede namelijk één van de veiligste gemeenten.

Haarlem
Haarlem heeft volgens de atlas veel te maken met overlast en verloedering. Voor de inboedelverzekering is het wel een goede plaats om te wonen, want het aantal inbraken en roven is relatief laag, net als het aantal geweldsmisdrijven.

Gemiddelde
Gemiddeld komen er per 1000 woningen ongeveer 20 inbraken per jaar voor, in alle grote steden. In de atlas worden de vijftig grootste gemeenten van Nederland op meer dan vijftig punten vergeleken. Zo kijken de auteurs bijvoorbeeld naar de geografische ligging, criminaliteit, werkgelegenheid en het culturele aanbod. Het onderzoek is volgend jaar waarschijnlijk niet zoveel spannender.

Zo loopt volgens één van de onderzoeker Amsterdam al jaren uit op Utrecht en het ziet er niet naar uit dat het voorlopig verandert.
Door: Riccardo de Wit