Smartphonedieven komen makkelijk weg


De politie gaat maar zelden achter smartphonedieven aan. Dat terwijl bezitters van smartphones juist door de overheid worden aangespoord om traceersoftware te installeren, om zo makkelijk de locatie van de dief te achterhalen. Toch gaat de politie maar zelden achter smartphonedieven aan. Dat blijkt uit de laatste cijfers.

Oproep
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie riep de burgers onlangs nadrukkelijk op speciale software te installeren. Dat zou de zoektocht naar een smartphonedief eenvoudiger maken. In 2012 lanceerde Opstelten nog een campagne waarbij hij oproept ‘Find my iphone’ te installeren. Zo moest het aantal straatroven omlaag. Toch doet de politie doet maar zelden iets met de informatie die voortkomt uit dat soort apps.

Dat is opvallend, want er bestaat wel een heel stappenplan dat de politie moet volgen als een slachtoffer van diefstal zich meldt. Daarnaast heeft de nationale politie ook nog eens in alle tien de regio’s nieuwe digitale speureenheden. Maar hoeveel dure smartphones – voornamelijk iPhones – daadwerkeljk teruggevonden worden, kan de politie niet zeggen. Zelfs aan schattingen brandt de politie haar handen niet.

Onmogelijk alle meldingen te behandelen
Een woordvoerder van de landelijke korpsleiding zegt tegen De Telegraaf dat er lang niet altijd iets met de traceerdata kan worden gedaan: “Als een gestolen laptop of telefoon in een woning van een flatgebouw ligt, dan kunnen we niet zomaar elke woning binnenvallen.”

Volgens de woordvoerster van de politie heeft een diefstal ook een lage prioriteit: “De inzet van de politie heeft altijd t maken met de prioriteit van een incident en de tijd en capaciteit die beschikbaar is op het moment van een melding.”

Grote evenementen
Vooral op grote evenementen is het oppassen. In ruim veertigduizend gevallen van zakkenrollerij nam de dief ook de telefoon mee. Vooral evenementen als Koningsdag, muziekfestivals en de Gay Pride zijn geliefd. Die evenementen zijn vooral bekend bij Oost-Europese dieven. Die slaan tijdens de evenementen massaal toe.

Inboedelverzekering
Wie een inboedelverzekering met buitenhuisdekking heeft, is vaak ook verzekerd voor diefstal van de telefoon. Dan is de telefoon compleet verzekerd, of tot een maximumbedrag. Voor wie echt heel voorzichtig wil zijn, is er een aparte telefoonverzekering.

Door: Riccardo de Wit