Schade na overval lang niet altijd vergoed


De schade die ontstaat na een overval in de eigen woning, wordt lang niet altijd vergoed. Er bestaan geen specifieke verzekeringen die huiseigenaren verzekeren tegen dergelijke situaties. Wel kan de inboedelverzekering een rol spelen in het dekken van eventuele schade. Overvallen kunnen namelijk gedeclareerd worden als ‘inbraak’. Naast de dekking voor inbraak bieden inboedelverzekeringen ook standaard dekking tegen brand- en stormschade. Wel is het belangrijk stil te staan bij het maximumbedrag waarvoor iemand verzekerd is. Zo zijn nieuwe elektronische apparaten binnen drie jaar afgeschreven, en is de kans op een hoge vergoeding minimaal.

Babbeltrucs
Een overval kan geschieden met veel geweld. In dat geval kan de verzekerde zich beroepen op de dekking van de schade die ontstaan is door het geweld. Maar bij geweldloze situaties zoals babbeltrucs of overvallen zonder dat er iets vernield is, heeft de verzekerde vaak het nakijken. In de polisvoorwaarden wordt niet vaak een woord gerept over dergelijke situaties. Wel loopt het eigen risico bij een inboedelverzekering op tot een paar honderden euro’s. Daarmee wordt eigenlijk al duidelijk dat de inboedelverzekering in eerste instantie weinig zal uitkeren.

Maximum waarde
Ook stellen inboedelverzekeringen een maximum aan het dekken van de schade. Veel huizenbezitters in Nederland zijn onderverzekerd doordat zij bijvoorbeeld wel een nieuwe televisie kopen, maar deze vergeten op te geven bij de inboedelverzekering. De inboedelverzekering vergoedt vaak de nieuwwaarde als de dagwaarde 40% of hoger is van de nieuwwaarde. Binnen drie jaar is het maximumbedrag bereikt, en is de vergoeding vaak lager.

Kleine lettertjes
Een goed oplossing om te weten welke schade wel of niet vergoed wordt bij een overval, is het napluizen van de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden. Toch hebben veel mensen hier geen tijd voor. Daarom is inboedelverzekering vergelijken een gemakkelijke uitweg. Alle polisvoorwaarden staan dan helder op een rijtje.

Door: Dennis de Wit