Prijs woonverzekering verschilt flink


De prijs van woonverzekeringen – dat zijn de inboedel- en opstalverzekeringen samen – verschillen flink per gemeente. In de duurste gemeente van Nederland, Amsterdam,  betaalt de verzekerde 113 euro meer premie dan in de goedkoopste gemeente, Spijkenisse. Een verklaring voor de grote verschillen per gemeente is er niet, maar wel is het opvallend dat voornamelijk de grootste steden in de top 10 van de duurste woonverzekeringen staan.

Duurste gemeenten
De premie voor het verzekeren van een eigen huis ligt voornamelijk in de grote gemeenten het hoogst. Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Breda zijn de duurste gemeenten. Dat is gebleken uit een recent onderzoek van een grote vergelijkingssite. De oorzaak van de verschillende premies is niet meteen duidelijk.

Wel ligt de premie in de kleinere gemeenten een stuk lager.

Goedkoopste gemeenten
De drie goedkoopste gemeenten zijn Spijkenisse en studentensteden Groningen en Zwolle. In het onderzoek werden de hoogte van premies in veertig verschillende gemeenten gemeten. Een oorzaak zou de grootte van de steden kunnen zijn.

Grote steden
Voornamelijk de inwoners van grootste steden in ons land betalen aanzienlijk meer premie voor hun inboedel- of opstalverzekering dan de rest. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht staan in de top 10 duurste woonverzekeringen. De grootte van de steden zorgt ervoor dat de kans op inbraak toeneemt, wat de premie opjaagt.

Ook in kleinere steden zijn de verschillen nog aanzienlijk. Wie in Arnhem woont, betaalt 207 euro per jaar. Maar wie dichterbij de Randstad in Spijkenisse woont, betaalt al gauw 33% meer per jaar. 

Vergelijken
Naast de grootte van de steden zijn ook factoren als bekleding van het dak belangrijk voor de hoogte van de premie. Vergelijk inboedelverzekeringen voor de goedkoopste en meest actuele overzichten van de verschillende premies.

Door: Dennis de Wit