Prijs verhoudt zich met kwaliteit


De prijs van een inboedelverzekering verhoudt zich met de kwaliteit. Bij een lagere premie van de inboedelverzekering, is de kwaliteit dit meestal ook. Dat blijkt uit een onderzoek van MoneyView. In dat onderzoek werden er ruim 50 inboedelverzekering onder de loep genomen. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek: bij een hogere premie neemt ook de kwaliteit van de inboedelverzekering toe. In de periode 2010-2012 is de prijs van een inboedelverzekering met twee tot vier procent gestegen.

Hogere waarden
De premie van de inboedelverzekering steeg niet omdat inboedelverzekeringen duurder worden. Echter, de waarde van de inboedel neemt door vernieuwing van apparatuur wel steeds toe. Bij inboedelverzekeringen geldt: hoe hoger de inboedelwaarde, hoe hoger de premie. De premies afgezien van de inboedelwaarde, zijn in twee jaar tijd maat 0,7% gestegen. Voor maar een zeer beperkt deel zijn de premiestijgingen in het algemeen de reden voor de stijging van de inboedelverzekering van 2 tot 4 procent.

Inboedelwaardemeter
Vooral de hoogte van de inboedelwaarde zorgt voor een steeds hoger wordende premie. Aan de hand van de ‘inboedelwaardemeter’ wordt de inboedelwaarde gemeten. Toch wordt de waarde die de inboedelwaardemeter aangeeft, niet één op één overgenomen door de inboedelverzekeraar. Dit komt omdat de inboedelwaardemeter slechts een indicatie kan geven. De meeste inboedelverzekeraars werken met hun eigen inboedelwaardemeters. Bij de eigen inboedelwaardemeters wordt de waarde van de inboedel op verschillende manieren beoordeeld. Daardoor komen er ook andere inboedelwaarden naar voren.

Maximumbedrag
Sommige inboedelverzekeraars hanteren de ‘premier risque’-methode. Dit houdt in dat de inboedelverzekeraar de inboedel tot een bepaald maximumbedrag verzekeren. Dat maximale bedrag is volledig losgekoppeld van de echte waarde van de inboedel. Deze verzekeringen zijn vaak goedkoper, maar de kwaliteit van deze inboedelverzekering is vaak ook iets slechter: er wordt immers maar tot een maximumbedrag vergoed.

Prijs en kwaliteit
Bij een lagere prijs op de premie, is de kwaliteit dit ook. Verzekeraars die wel uitgaan van de echte waarde van de inboedel, zijn vaak in de maandelijkse premie duurder. Bij het vergelijken van inboedelverzekeringen moeten er een aantal aspecten ingevuld worden. Daarna worden de premies van de verschillende inboedelverzekeringen berekend. In het overzicht staat niet de goedkoopste verzekeraar bovenaan, maar de inboedelverzekeraar met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Daarmee wordt de juiste inboedelverzekering bij de juiste persoonlijke situatie uitgekozen.

Door: Riccardo de Wit