Politie ergert zich aan laksheid bewoners


De politie ergert zich groen en geel aan insluiping door criminelen. Inbrekers komen gemakkelijk binnen door de laksheid van bewoners. Met die reactie komt korpschef Gerard Bouman op Radio 1, na aanleiding van het rapport van onderzoekers van de Tilburg University.

Aandacht voor insluipingen
Dieven hoeven steeds minder vaak hun best te doen om binnen te komen. Er komt geen inbraak aan te pas. Daarom is het volgens korpschef Gerard Bouman om te letten op open deuren en ramen: “Mijn appèl aan de burgers is: maak gebruik van het slot dat je hebt. Dat scheelt al zoveel.” Volgens de korpschef vindt insluiping overigens net zo vaak plaats in de stad, als op het platteland.

Wijkbewoners laconiek
Uit het onderzoek van de Tilburg University, dat vorige week verscheen, blijkt dat nieuwe wijkbewoners vaak laconiek zijn over de mogelijke risico’s. Ze zijn veel optimistischer dan bewoners die al een tijdje in de wijk wonen. Hoe langer nieuwelingen in de wijk wonen, des te sneller het verschil in risico-ervaring afneemt.

Doordat de nieuwe wijkbewoners vrij laks zijn in het beveiligen van hun huis, komen inbrekers makkelijk binnen. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar het kan ook een probleem zijn voor de inboedelverzekering.

De verzekering
De verzekeraar kan aardig wat beperkingen opleggen als dieven binnen kunnen komen door eigen onvoorzichtigheid. Er is immers geen sprake van inbraakschade. De schade van de diefstal verhalen op de inboedelverzekering is dan best ingewikkeld.

Vaak vergoedt de verzekeraar wel iets, maar dat kan beperkt zijn. Verzekerden die alleen bestolen zijn, hebben geen sporen van de dieven. Het is dan moeilijk, maar zeker niet onmogelijk, om aangifte te doen bij de politie. Het doen van aangifte is erg belangrijk, omdat de inboedelverzekeraar vaak om de aangifte vraagt.

Niet het hele bedrag
Wie in de grote stad woont, krijgt vaak niet het hele bedrag vergoed. Dat geldt vooral voor audio- en computerapparatuur en sieraden. Ook andere kostbaarheden als kunst, worden vaak niet helemaal vergoed. Daarom is voorkomen beter dan genezen; er om denken de deuren en ramen op slot te doen, voorkomt een hoop ellende.

Door: Riccardo de Wit