Miljoenenschade door regen


De regenval van afgelopen maandag heeft voor een kleine tien miljoen euro aan schade gezorgd. Dat zegt het Verbond van Verzekeraars, die een eerste ruwe schatting doet. Afgelopen maandag viel er op sommige plaatsen in een paar uur tijd net zoveel regen als in een maand.

Alleen schade aan woningen

De schatting is nog erg voorzichtig, want het Verbond gaat eerst alleen uit van schade aan particuliere woningen. De autoschade en de schade voor bedrijven en de agrarische sector staat nog niet vast. Het schadebedrag daarvoor komt nog bovenop de schatting van tien miljoen euro. De verzekeraars moeten de komende dagen alle overige schade inventariseren.

Particuliere verzekerden die schade hebben, moeten contact opnemen met de verzekeraar. Dat raadt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars aan. Vaak wordt de schade aan de woning gedekt, als het water via het dak of kieren naar binnenkwam. Datzelfde geldt bij storm. De gewone woonhuisverzekeringen, zoals een inboedelverzekering, hebben daar een dekking voor. Wie schade heeft aan de begane grond, heeft een uitgebreidere verzekering nodig.

Niet opruimen
Als de boel is overstroomd, is het belangrijk nog niets op te ruimen. Meld de schade eerst zo snel mogelijk bij de verzekeraar. Noteer exacte tijdstippen waarop de schade is ontstaan. Foto’s zijn dan wel nodig, zodat de verzekeraar een goede schatting van de schade kan maken. Ruim nog niets op voordat er contact is geweest met de verzekeraar. Anders kan het onmogelijk worden om het schadebedrag vast te stellen.

Schade aan de auto valt vaak onder de autoverzekering. Dat WA-dekking dekt waterschade niet, maar een beperkt-casco dekking mogelijk wel.

Eigen risico
Houd bij de verzekeringen wel rekening met een eigen risico. Hoe hoog het eigen risico is, hangt af van de verzekering die de verzekerde heeft afgesloten. Bij sommige verzekeraars valt schade door hevige regenval namelijk wel onder de dekking, maar geldt er een eigen risico. Dat gaat op dezelfde manier in zijn werk als bij een zorgverzekering.
Door: Riccardo de Wit