Meeste inbraken in Almere en Maastricht


Voornamelijk in Almere en Maastricht lopen huiseigenaren een grote kans dat zij slachtoffer worden van een woning inbraak. Dat is het resultaat van een jaarlijks onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Per honderd inwoners wordt er in Almere en Maastricht tenminste één keer ingebroken.

In risicogemeenten als Almere en Maastricht zullen de inboedelverzekeringen hoger liggen. Ook in de vier grote steden vinden er nog steeds veel inbraken plaats.

Toename
De meeste inbraken vonden plaats in Almere. Ook het aantal woningeninbraken nam het meest toe in deze gemeente. In vergelijking met vorig jaar vonden er de helft meer woninginbraken plaats. Vorig jaar werd er nog ongeveer 1200 keer ingebroken in Almere, dat aantal is nu gestegen naar 1800.

Ook Zoetermeer en Enschede zijn aantrekkelijker geworden voor inbrekers: in Zoetermeer nam het aantal woninginbraken toe met 40 procent, voor Enschede geldt een toename van 37 procent.

Vier grote steden
In de vier grote steden ligt de premie voor de inboedelverzekering het hoogst. In absolute aantallen wordt er dan ook voornamelijk in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht ingebroken. Hoewel hier de meeste inbraken plaatsvinden, neemt het aantal inbraken wel af. Alleen in Rotterdam neemt het aantal inbreken nog toe.

In vergelijking met vorig jaar vonden er acht procent meer inbraken plaats. In totaal werd er bijna 90.000 keer ingebroken. In 2010 werd er nog 83.000 keer ingebroken.

Misdrijven
Met 1,2 miljoen inbraken blijft het totaal aantal misdrijven gelijk. Het vaakst worden Nederlanders slachtoffer van een auto-inbraak. Wel nam in vergelijking met vorig jaar het aantal inbraken af met vijf procent.

De politie heeft een inbraakoffensief geopend, waarbij voornamelijk het aantal opgeloste woninginbraken flink omhoog moet. In maar zeven procent van alle gevallen worden de woninginbraken opgelost, en de daders gepakt.

Inboedelverzekering
Dat het aantal inbraken in bepaalde gemeenten stijgt, is interessant om te weten voor de inboedelverzekering. Aan de hand van een inboedelverzekering kunnen huiseigenaren zich verzekeren tegen brand- en stormschade, maar ook schade ontstaan door inbraak wordt gedekt door de inboedelverzekering.

De premie van de inboedelverzekering verschilt per gemeente. Zo is de premie in de vier grootste steden het hoogst. Ook het aantal inbraken in een gemeente is van invloed op de premie voor de inboedelverzekering. Vergelijk inboedelverzekeringen voor een overzicht van alle verschillende inboedelverzekeringen en premies per gemeente.

Door: Dennis de Wit