Inbraakgolf bij noordelijke horecaondernemers


De noordelijke horeca kampt met een inbraakgolf. Bij enkele tientallen horecaondernemers in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel werd thuis ingebroken terwijl de ondernemers aan het werk waren. Dat meldt de politie.

De politie waarschuwt
De politie in de noordelijke provincies waarschuwt horecaondernemers de komende tijd extra alert te zijn. Volgens de politie is er namelijk sprake van een patroon: de inbrekers kwamen telkens binnen als de ondernemers in hun café of restaurant aanwezig waren.

Meerdere ondernemers deden aangifte, waarop de politie een onderzoek begon. Vooral Chinese restauranthouders zijn vaak het doelwit van de inbraken. Dat bleek uit een verdere analyse geen toeval te zijn. Een woordvoerster van de politie zegt tegenover het ANP dat er veel meer noordelijke horecaondernemers doelwit waren.

Een jaar
Het hoge aantal inbraken onder horecaondernemers valt al een jaar op. In de kop van Overijssel kwam er 13 keer een inbraak voor bij horecabazen. In Friesland waren het afgelopen jaar 22 ondernemers het slachtoffer van inbraak. Drenthe had met nog meer aangiftes te maken: daar deden 26 ondernemers aangifte van inbraak. De provincie Groningen spant de kroon met 39 inbraken. Eerst ging het alleen om eigenaren van restaurants, maar later kregen ook snackbarhouders, café-eigenaren en hoteluitbaters met de inbraken te maken.

Geld en sieraden
De dieven maken vooral geld en sieraden buit. Het geld van de ondernemers ligt vaak thuis. “Horecamensen hebben thuis vaak contant geld liggen. Soms gaat het om de dagopbrengst”, legt de politie uit. Daarom waarschuwt de politie via de Kamer van Koophandel om geen kostbaarheden in huis te hebben. Vooral niet als de café- of restauranthouder ‘s avonds en ‘s nachts aan het werk is. Sinds de waarschuwingen van de politie is er minder vaak ingebroken.

De daders
Wie er achter de inbrakengolf zit, is nog niet duidelijk. De politie houdt alle opties open. “Het kan een bende zijn, maar misschien zijn het maar twee inbrekers. Dat weten we nog niet”, verklaart een woordvoerster tegenover het ANP. Om te ontrafelen wie er achter de inbraakgolf in het noorden zit, heeft de politie een speciaal team op de zaak gezet.

 

Door: Riccardo de Wit