Inboedelverzekering duurder, maar met betere dekking


De inboedelverzekering is gemiddeld 3,6 procent duurder geworden. De opstalverzekering werd zelfs 4,8 procent duurder. Bij sommige verzekeraars ging de prijs zelfs met 13 procent omhoog. Daar kreeg de verzekerde wel iets voor terug: de dekking werd beter. Dat blijkt uit onderzoek van MoneyView.

Geen keuze
De verzekerde heeft geen keuze meer om een uitgebreide dekking te kiezen. Vroeger boden verzekeraars dat nogal eens aan, maar dat is nu verleden tijd. Nederlanders kunnen alleen nog kiezen voor een allrisk dekking of voor een extra uitgebreide dekking. Het aantal verzekeringsproducten waarbij geen eigen risico geldt op woongebied, is dan ook gedaald van zestig naar 29 procent. Tegenwoordig zijn consumenten die claims indienen per saldo ook duurder uit, luidt de conclusie op basis van het onderzoek.

Meer betalen voor een ruimere dekking
Consumenten betalen niet voor niets meer voor een inboedelverzekering; de dekking is ook ruimer geworden. Vooral bij opstalverzekeringen is de dekking ruimer geworden. Er is dan alleen sprake van een beperkte dekking als de woning waar de opstalverzekering voor geldt, leeg komt te staan.

Politiekeurmerk
Grote verzekeringssites riepen vorige week massaal op om te vragen om premiekorting als het huis is voorzien van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. In de praktijk blijkt dat verzekeraars er helemaal niet zo happig om zijn om korting te geven. Er is een daling te zien van het aantal verzekeringen waarop de verzekeraar een korting geeft. Ook al is er een keurmerk in het spel. Het aandeel verzekeringen waarbij kortingen wordt gegeven was eerst nog 79 procent. Vanaf 2012 bedraagt dat aandeel nog maar 63 procent.

De stijging van de premie is te wijten aan de introductie van uitgebreidere producten in combinatie met de verdwijning van minder uitgebreide verzekeringsproducten.

Dekking inboedelverzekering en opstalverzekering
Wie een inboedelverzekering afsluit, krijgt als tip met verschillende aspecten rekening te houden. Niet alleen de prijs is belangrijk, maar ook de dekking is van belang. Bij ernstige schade is het handig dat de inboedelverzekering en een eventuele opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar is ondergebracht. Dat is niet verplicht, maar in de praktijk werkt de afhandeling van de schade dan sneller.
 

Door: Riccardo de Wit