Huurwoningen inbraakproof: goed voor de inboedelverzekering


Huurwoningen inbraakproof: goed voor de inboedelverzekering

Binnenkort zijn ruim 100.000 huurwoningen beter beveiligd tegen inbraak. De overheid gaat samenwerken met bouwbedrijven en woningcorporaties om er voor te zorgen dat de woningen straks ‘inbraakproof’ zijn. Dat is goed nieuws voor de inboedelverzekering.

Essentieel

Minister Opstelten van veiligheid en Justitie gaat aan de slag met een project om huurwoningen veilig te krijgen. De minister wil het aantal woninginbraken verkleinen en hij noemt preventie daarbij ‘essentieel’. In 2017 moet het aantal woninginbraken met 30 procent gedaald zijn ten opzichte van 2012. Daarom stopt Opstelten 125.000 euro in het project, om 111.000 huurhuizen inbraakproof te krijgen.

Nog een goede anti-inbraaktip: gebruik alleen goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag. Anders is de cilinder zo af te breken en is het voor inbrekers een eitje om de ‘Bulgaarse methode’ toe te passen. Daarbij kan de inbreker met een tang de cilinder afbreken en eruit trekken. De deur is dan gemakkelijk te openen.

Keurmerk
Wie in een goed beveiligd huis woont, krijgt een Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dat is een keurmerk die voldoen aan een aantal eisen. Zo moeten de woningen bijvoorbeeld goede sloten en verlichting bij de buitendeuren hebben.

Zo’n keurmerk is leuk, maar volgens grote vergelijkingssites zou een keurmerk ook financiële voordelen moeten opleveren. Als de huurwoning de komende jaren wordt beveiligd, dan kan dat korting opleveren op de inboedelverzekering.

Korting op de premie
Heeft het huis een politie keurmerk? Dan is het risico op inbraak en diefstal een stuk kleiner geworden. Vaak staan inboedelverzekeraars er dan wel voor open om korting op de premie  te geven. De kans dat ze schade moeten uitkeren is immers een stuk kleiner geworden. De korting op de premie kan best aardig oplopen.

In sommige gevallen bedraagt de korting wel 20%. Dan loont het dus om even naar de inboedelverzekering te kijken als het huurhuis het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft gekregen. Dat scheelt een hoop maandelijkse premie.
 

Door: Riccardo de Wit