Een huisdierenverzekering: nuttig of geldverspilling?


Sommige verzekeraars bieden een huisdierenverzekering aan. Met zo’n verzekering is de verzekerde gedekt tegen grote kosten bij een ongeluk waarbij de kat of hond betrokken is. Een verzekering voor echte dierenliefhebbers. Maar is een dergelijke dekking eigenlijk wel financieel interessant?

Hoge kosten
Terwijl een verzekering eigenlijk dekking moet bieden tegen hoge kosten, is de premie voor deze verzekering vrij fors. De huisdierenverzekering kent een hoge maandelijkse premie, een hoog eigen risico en een lange rij met uitsluitingen. Hoeveel een verzekerde betaalt voor een dergelijke verzekering, hangt af van het type huisdier, de leeftijd en het ras.

Na iedere contractperiode bepaalt de verzekeraar de premie opnieuw. Vaak kijkt de verzekeraar dan vooral naar de leeftijd van de kat of hond. Voor een hond betaalt de verzekerde ongeveer 20 euro per maand. Voor een kat iets minder.

Veel betalen, weinig vergoed
Twintig euro is geen astronomisch bedrag, maar toch is het zonde van het geld. De huisdierenverzekering is namelijk alleen interessant wanneer de verzekerde vanwege financiële redenen het huisdier na een ongeval moet laten inslapen. Bij alle andere gevallen is de dekking vrij beperkt.

Veel voorkomende behandelingen zitten niet in het pakket. Denk bijvoorbeeld aan behandelingen aan de heupgewrichten. De verzekering keert maximaal een paar duizend euro per jaar uit.

Al in het pakket
Wie al een inboedelverzekering heeft, heeft ook al een verzekering voor de huisdieren. Ziekte van kat of hond valt daar niet onder.  Twijfelende verzekerden doen er beter aan geen huisdierenverzekering af te sluiten, maar het geld op te potten. Zodra het huisdier medische zorg nodig heeft, kunt u dan aanspraak maken op het potje. De kans is dan groot dat de verzekerde de medische kosten voor het huisdier zelf kan betalen.

Toch een huisdierenverzekering afsluiten? Lees dan van tevoren de uitsluitingen goed door. Veel verzekerden twijfelen dan over hoe rendabel zo’n verzekering is. De Consumentenbond neemt de verzekering dan ook op in de ‘top 10 zinloze verzekeringen’, waar ook een tuinverzekering in staat.
Door: Riccardo de Wit