DNB: ‘Zo snel mogelijk aflossen en sparen’


Het is volgens de Nederlandsche Bank (DNB) het juiste moment om nu fors te sparen of de hypotheek op een hoog tempo af te lossen. Directeur Joanne Kellerman waarschuwt voor de tijd die nog komen gaat. “Wees bewust dat het er de komende jaren niet gemakkelijker op wordt’, zegt zij tegenover het Algemeen Dagblad. De vooruitzichten van Nederlandse economie zullen naar verwachting versoberen.

Financiële problemen
Met de waarschuwing hoopt Kellerman de Nederlandse consument te behoeden voor eventuele financiële problemen wanneer zij met pensioen gaan. De vooruitzichten zijn sober volgens de directeur van de Nederlandsche Bank: de pensioenen worden lager, de huizenprijzen zullen dalen, en de zorgkosten stijgen. Deze vooruitzichten zullen veel mensen een financieel probleem opleveren. Het grootste probleem is volgens de directeur dat financiën geen onderwerp is waar mensen graag over nadenken.

Pensioenen
Vooral met de pensioenen zit de Nederlandsche Bank behoorlijk in de maag. Hoewel het Nederlandse pensioenstelsel tot één van de beste in de wereld is, moeten we wel reëel blijven, stelt Kellerman.
‘Het Nederlandse pensioenstelsel is en blijft één van de beste ter wereld, ook onder de huidige omstandigheden. Maar er zijn heel wat veranderingen gaande en we kunnen er zeker van zijn, dat het er de komende jaren niet makkelijker op wordt. Dat is de realiteit. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich bewust wordt van die risico’s. Daarom moet er nu al nagedacht worden over de oudedagvoorziening’, vertelt de directeur.

Sparen
Het afsluiten van een spaarrekening is niet ingewikkeld. Wie op dit moment een spaarrekening afsluit, kan nog profiteren van de gunstige rente. Ook de vooruitzichten betreffende spaarrentes zijn sober: zij zullen verder dalen. Momenteel is dat nu al aan de orde. Vergelijk spaarrekeningen om de beste spaarrekening te kiezen met de hoogste rentes en de meest gunstige voorwaarden.

Door: Dennis de Wit