Anti-diefstal functie zorgt voor minder gestolen iPhones


Het aantal gestolen iPhones loopt terug. Dat komt doordat een gestolen iPhone nu waardeloos is, omdat de dief een toegangscode, Apple ID en wachtwoord nodig heeft. Dat melden de politiekorpsen van Londen en San Franciso.

iOS7

Sinds iOS7 zit er een antidiefstalsysteem in de mobiele telefoons van Apple. Volgens de politie nam het aantal diefstallen van iPhones af met 24 en 38 procent. De dief moet een toegangscode hebben om het apparaat te kunnen ontgrendelen. Daardoor is het stelen van iPhones een stuk minder aantrekkelijk geworden.

Niet alleen op straat worden iPhones gestolen. Ook in eigen huis. Ook iPads waren gewild roofgoed, maar dat neemt met de vergrendelfunctie dus af. Naast het vergrendelsysteem zijn de apparaten ook uitgerust met een GPS-functie.

De inboedelverzekering
De inboedelverzekering dekt standaard geen schade aan telefoons. Ook diefstal van de iPhone wordt over het algemeen niet gedekt. Daarom kunnen verzekerden een zogeheten buitenhuisdekking afsluiten. Dan is de telefoon wereldwijd gedekt, in ruil voor een hogere dekking. Slechts een beperkt aantal inboedelverzekeraars bieden zo’n dienst aan.

Apparaat wissen
De introductie van iOS7 zorgde voor strengere beveiliging op de apparaten van Apple. Zo kunnen dieven nu niet meer zomaar in het toestel komen om informatie te wissen. Het terugzetten naar fabrieksinstellingen vereist nu ook een wachtwoord. Wie geen wachtwoord heeft, kan het toestel niet wissen.

De rechtmatige eigenaar kan via iCloud de iPhone op afstand traceren, vergrendelen en wissen. Het gestolen goed is dan zo goed als waardeloos. Dat is dus ook terug te zien in de maandcijfers: er worden minder iPhones gestolen.

Nieuwe Amerikaanse wet
In de Verenigde Staten is nu een wet aangenomen, waardoor alle toestellen een vergelijkbare antidiefstal-oplossing moeten hebben. Vanaf juli 2015 geldt de nieuwe wet. De fabrikanten hebben dus nog even tijd om het systeem in te bouwen.

Naar verwachting dalen de diefstalcijfers van mobiele telefoons nog verder. Experts verwachten ook dat de functionaliteit straks wereldwijd beschikbaar is. Ook in landen waar geen dergelijke wet is, zoals in Nederland.Door: Riccardo de Wit