Amsterdam weer de onveiligste gemeente


Amsterdam is dit jaar weer de onveiligste gemeente van Nederland. Die conclusie trekt het Algemeen Dagblad aan de hand van haar Misdaadmeter. In de hoofdstad nam het aantal woninginbraken het afgelopen jaar met meer dan tien procent toe. De veiligste gemeente is Littenseradiel, in Friesland.

Veel meer aangiftes
Het aantal aangiftes in Amsterdam steeg met 24 procent, terwijl dat landelijk slechts dertien procent is. De meeste aangiftes gingen over woninginbraken en zakkenrollers. De gemeente kreeg wel minder met overvallen te maken. Zakkenrollen is het grootste probleem, vanwege de miljoenen toeristen die de hoofdstad jaarlijks trekt.

Landelijk minder inbraken
Landelijk gezien nam het aantal woninginbraken af, met 4,6 procent. Het aantal straatroven en overvallen nam ook af. Daarentegen stelen dieven steeds vaker auto’s en worden er meer zakken gerold. Het aantal woninginbraken mag dan wel afnemen, maar het aantal inbraken op andere plekken neemt juist toe. Inbrekers voorzien het nu steeds vaker op de garage of de schuur. Het aantal inbraken steeg daar met 15 procent. In 2012 kwamen de meeste inbraken nog voor in Almere en Maastricht.

Meer inbraken in dorpen
De politie ziet ook meer woninginbraken buiten de randstad. De inbreker heeft het platteland ontdekt. Daar zit de achterdeur vaak niet op slot en staat de schuurdeur wagenwijd open. Daarnaast is er minder cameratoezicht op straat. Tot die conclusie komt de Misdaadmeter tijdens een vergelijking tussen de grootste en kleinste gemeenten in Nederland.

Meerdere factoren
Niet alleen het aantal inbraken en meldingen van zakkenrollerij is leidend voor het verkiezen van een veiligste en onveiligste gemeente. De ranglijst kijkt ook naar aangiftes die van impact zijn op het veiligheidsgevoel. Het Algemeen Dagblad kijkt naar woninginbraken, diefstal van een auto of motor, bedreiging, mishandeling, overval, autokraak, vernieling, straatroof, zakkenrollerij en diefstal uit een garage of schuur.

Bij het onderzoek keek het algemeen Dagblad ook naar het inwonertal en naar de impact van de delicten op de slachtoffers. Het dagblad onderzocht daarvoor ook gegevens van het Sociaal Cultureel Planbureau. Op die manier telt woninginbraak zwaarder mee dan autokraak. Een mishandeling heeft meer impact dan vernieling.

Bij het onderzoek naar de veiligheid telde het AD gemeenten met minder dan vierduizend inwoners niet mee in de ranglijst. Daardoor komen de gemeenten Ameland, Schiermonnikoog, Vlieland en Rozendaal in Gelderland niet voor op de lijst.

Door: Riccardo de Wit