Zonne-energie Nederland ook zonder subsidie rendabel


De Nederlandse zonne-energiemarkt blijft groeien, ook als daarbij geen subsidie verstrekt wordt. Dankzij de collectieve inkoop van zonnepanelen dalen de prijzen van zonnepanelen, waardoor steeds meer mensen overstappen op groene stroom, afkomstig van hun eigen dak. Verder zijn er de afgelopen tijd veel gemeentelijke en burgerlijke initiatieven geweest, waarbij burgers opgeroepen werden om de krachten te bundelen en zoveel mogelijk zonne-energie zelf op te wekken.

Niet meer te stuiten
De opkomst van zonne-energie is niet meer te stuiten. Dat zegt voorzitter van e-Decentraal Bart Jan Krouwel. “Ondanks alle belemmeringen en regels van de overheid zie je overal initiatieven van de grond komen. Dat is een trend die niet meer te stuiten is”. E-Decentraal is een vereniging die lokale initiatieven voor duurzame energie van burgers, bedrijven en instellingen stimuleert.

Tegenwerkende overheden
De overheid werkt echter vaak onnodig tegen, waardoor zonne-energie nog minder wordt toegepast dan dat dat eigenlijk mogelijk is. “Voor zonnepanelen op je eigen dak krijg je nog wel een beperkte vrijstelling van energiebelasting, maar niet als je bijvoorbeeld het dak van een boerenstal wilt huren om voor de hele buurt energie op te wekken”, noemt de voorzitter als voorbeeld. Maar daarmee is de strijd nog niet gestreden: “Wij lobbyen bij Tweede Kamerleden en ministeries om die exploitatie toe te staan, zodat er meer ruimte komt voor een beweging van burgerinitiatieven die stroom voor eigen gebruik willen opwekken.”

Succesvol
De Vereniging Eigen Huis startte het initiatief 123zonne-energie, en werd daarmee het meest succesvolst. De inkoopkracht van de leden van Eigen Huis worden gebundeld om zo bij aanbieders de beste kwaliteit tegen een lage prijs te verkrijgen. Bij de veilig bleek uiteindelijk energieleverancier Oskomera als beste uit de bus te komen. 2500 huishoudingen zullen profiteren van de korting van 11 procent.

Esther Zumpolle van 123zonne-energie is tevreden: “Op deze manier profiteren mensen van schoolvoordelen en kunnen ze tegelijk eisen stellen aan de kwaliteit van het aanbod. Zo worden ze geholpen aan een betrouwbare aanbieding voor een zonnestroomsysteem in een ondoorzichtig woud van aanbieders. Er is geen land in de wereld waar zonne-energie zo hard groeit zonder subsidie”.

Groen gaan
Ga zelf ook groen door energie te vergelijken. Groene stroom is allang niet meer veel prijziger dan groene stroom. Op deze manier krijgt de consument buiten het collectief alsnog het beste aanbod voor de laagste prijs.

Door: Dennis de Wit