Zonne-energie is besmettelijk


Zonne-energie is besmettelijk. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van onderzoekers uit de staat Californië. Als buren zonnepanelen installeren, is de kans groot dat andere buren even later ook zonnepanelen aanschaffen. Daarmee kan geconcludeerd worden dan zonne-energie ‘besmettelijk’ is, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Yale.

Studie
Tijdens de studie werd het gedrag van mensen die zonnepanelen installeren in de staat Californië bestudeerd. Daarbij blijkt dat mensen in een postcodegebied waar al relatief veel zonnepanelen zijn, meer de neiging hebben om ook zonnepanelen aan te schaffen.

Volgens onderzoeker Kenneth Gillingham blijkt dat na berekening van een aantal cumulatieven. Uiteraard hebben de onderzoekers ook gekeken naar andere verklaringen, zoals bijvoorbeeld campagnes en het clusteren van mensen die in een ecologische wijk wonen.

Resultaten
Wanneer binnen één gebied tien extra installaties geplaatst worden, neemt de kans met bijna 8 procent toe dat een ander ook een zonne-installatie aanschaft. “De resultaten vormen bewijs van een statistisch en economisch significant effect”, zegt onderzoeker Bryan Bollinger.

Concurrentie
Het blijkt dat de buren de meest directe concurrenten zijn. Als buurtbewoners zonnepanelen lieten installeren, en er vervolgens heel enthousiast over spraken, volgden andere buurtbewoners even later ook “En dan zijn er anderen die ook zonnepanelen gaan installeren, omdat ze niet voorbijgestreefd willen worden door hun buren”, verklaart Gillingham.

Direct levert het onderzoek ook wat op voor producenten van zonnepanelen. Zij kunnen marketingteams sturen naar postcodegebieden met veel zonnepanelen. Daar is de kans immers het grootst dat ‘de buren’ interesse tonen in zonnepanelen, als overige buurtbewoners deze al bezitten.

Vergelijken
Of deze studie ook van toepassing is in Nederland, is nog maar te bezien. Wel bestaan er diverse wijkprojecten waarbij zonne-energie aangemoedigd wordt. Toch liever groene stroom? Groene energie vergelijken op deze website is handig voordat u een energiecontract afsluit bij een energieaanbieder zodat u niet te veel geld betaalt.

 

Door: Dennis de Wit