Zonne-energie goedkoper door robot


Het bedrijf Qbotix heeft een nieuw systeem ontwikkeld waarmee zonnepanelen doormiddel van aansturing van een aantal kleine robots beter naar de zon kunnen draaien. Doordat het zonnepaneel zich naar de zon richt, kan het meer zonstraling opvangen. Daardoor wordt er meer zonne-energie geproduceerd worden, waardoor de energieprijs van zonne-energie omlaag gebracht kan worden.

Mobiel
De robots krijgen hun energie door middel van een aantal accu’s De zonnepanelen kunnen vrij bewegen en zijn mobiel doordat zij op een zogenaamde monorail bevestigd zijn. Niet ieder zonnepaneel heeft een eigen aansturing nodig: het systeem kan meerdere zonnepanelen tegelijk aansturen. Daarmee kan er bespaard worden op de kosten van grondstoffen en energie, schrijft Qbotix.

Om de kosten laag de kunnen houden zal de prijs van het nieuwe systeem niet veel hoger liggen dan dat van een andere rotatiesysteem voor zonnepanelen.

Meer zonne-energie
Het bedrijf claimt zo’n 30 tot 40 procent meer zonne-energie op te kunnen wekken met het bewegende systeem. Zonnepanelen die zich niet kunnen oriënteren op de zon laten veel energie links liggen. Zonnepanelen die op één as draaien wekken in vergelijking met dit nieuwe systeem zo’n 15 procent minder energie op.

Energiezuinig
Doordat het systeem zelf ook energiezuinig is, kan er bespaard worden op de energiekosten van het rotatiesysteem. Volgens Qbotix kan daardoor de energiewinst oplopen tot 20 procent.

De afgelopen negen maanden heeft het bedrijf getest met een prototype. Vanaf volgende maand komt het nieuwe systeem ook daadwerkelijk op de energiemarkt.

Energiecontract
Wie zelf geen zonnepanelen op het huis heeft, kan alsnog besparen op zijn energierekening. Vaak verschillen de energieprijzen per aanbieder onderling behoorlijk. Daarom kan men energie vergelijken. Overstappen kan na het vergelijken heel gemakkelijk.

Door: Dennis de Wit