Zonne energie aantrekkelijker geworden


Het wordt in Nederlands steeds aantrekkelijker om over te gaan op zonne-energie. Momenteel is de prijs van zonne-energie voor het eerst goedkoper dan gewone stroom. Oorzaken zijn de fors gestegen energieprijzen en de daling van de prijs voor zonnepanelen. In tien jaar tijd kan de volledige investering voor zonnepanelen terugverdiend zijn. Over het algemeen gaan zonnepanelen zo’n twintig jaar mee. Dat zeggen de fabrikanten van de zonnepanelen.

Stijgende nota
Begin maand mei werd bekend dat de energierekening opnieuw zal stijgen. Dit komt doordat energiebedrijven de prijs van energie met 160 tot 170 euro op jaarbasis zullen laten stijgen. Voor het eerst zullen consumenten goedkoper uit zijn met zonne-energie dan met gewone stroom. Ook de verlaging van de btw voor zonne-energie draagt bij aan het goedkoper worden van deze groene methode. Voor ‘gewoon stroom’ geldt een verhoging van de btw van 19 naar 21 procent.

Lage prijzen
De prijs van zonnepanelen gaat omlaag doordat de btw van 16 procent naar 6 procent wordt teruggebracht. Op deze manier hoopt de overheid de consument aan te sporen om meer gebruik te maken van zonne-energie. Het gewone stroom wordt echter wel zwaarder belast: van 19 naar 21 procent.

Naast de verlaging van de btw op zonnepanelen, draagt ook de prijs van zonnepanelen zelf bij aan het aantrekkelijker worden van zonne-energie. Een grote Chinese fabrikant maakte onlangs bekend dat de prijzen van hun zonnepanelen met 20% zullen dalen.

Natuur en Milieu
In januari meldde Natuur en Milieu al dat zonnepanelen goedkoper zouden worden dan de prijs van stroom van energieleveranciers. Toen moesten zonnepanelen een levensduur van 25 jaar hebben om rendabel te zijn; nu is dat nog maar tien jaar.

Vergelijken
Wie echter de stap niet durft te zetten, kan energie vergelijken. Ook op deze manier kan er bespaard worden op jaarbasis.

Door: Dennis de Wit