Winst EON daalt flink


Het Duitse energiebedrijf EON heeft flink minder winst gemaakt dan vorige jaren, waardoor het in de rode cijfers beland is. De zwakke economie in Europa heeft het Duitse energiebedrijf parten gespeeld. Doordat de Europese vraag naar energie steeds verder afneemt, komen de energieprijzen onder druk te staan omdat er een overcapaciteit aan energie ontstaat. EON heeft niet voor het eerst te maken met een flinke winstdaling. Ook in 2009 zag het bedrijf de winst al flink teruglopen. Het winstverlies bedroeg toen bijna 5%.

Slecht resultaat?
De resultaten van EON lijken slechter dan dat zij in werkelijkheid zijn. Ruim anderhalf miljard euro van de schuld van EON heeft te maken met een reservering in plaats van daadwerkelijk winstverlies. Ruim anderhalf miljard euro is van tevoren al opzij gelegd om zodoende rekening te houden met de voortijdige sluiting van de kerncentrales van EON in Duitsland.

De zwakke economie in delen van Europa is echter wel van invloed op de winstdaling van het Duitse concern. Vooral in Zuid-Europa, de Benelux en Centraal-Europa nam de vraag naar energie af. Er is sprake van overcapaciteit, waardoor de energieprijzen flink onder druk komen te staan.

Verrassend genoeg steeg de omzet van EON wel tot zon 112 miljard euro. De meeste stijging van de omzet is te danken aan het feit dat er bijna 30 procent meer gas verkocht is. Ook de elektriciteit verkoop nam toe.

Investeringen
Ondanks het winstverlies van EON, wil het Duitse energiebedrijf wel vooruit kijken. Het bedrijf is van plan de komende vijf jaar 7 miljard euro te investeringen in de productie van meer duurzame energie. Daarbij moet gedacht worden aan de aanleg van grote windparken in de Noord- en Oostzee.

Vergelijken
EON is ook in Nederland actief. U kunt het beste energie vergelijken om zo te kiezen voor de goedkoopste energiemaatschappij in uw regio.

Door: Dennis de Wit